Simptomi nosečnosti

0
1530
partner_nosenica

Nekaterim ženskam lahko že lastna intuicija pove, da so noseče. Vedo celo, kdaj je bil otrok spočet. Pri drugih ženskah pa to ni tako očitno. Za samo nosečnost vam seveda ni treba nujno »čutiti«, da ste noseči. Čeprav obstajajo nekateri znaki za nosečnost, jih pri vas mogoče ne bo. Mogoče boste zaznali enega, dva  ali pa tudi vse znake nosečnosti, ki jih bomo našteli.

Izostanek menstruacije je verjetno najbolj zanesljiv znak, da ste noseči. Toda menstruacija lahko zamuja tudi iz drugih razlogov: stres, bolezen, nihanja v teži ali prenehanje jemanja kontracepcijskih tabletk.partner_nosenica

Občutljivost dojk in spremembe v velikosti sta zgodnja znaka nosečnosti. Že nekaj dni po spočetju se bodo vaše dojke povečale in začele pripravljati na dojenje. To boste najbrž občutili kot rahlo bolečino in dodatno težo.

Slabost in bruhanje sta najpogostejši težavi v zgodnji nosečnosti, ki jo navaja večina žensk med 5. in 6. tednom nosečnosti. Prične se lahko že dva tedna po spočetju. Navadno izgine med 14. in 16. tednom nosečnosti.

Utrujenost je izrazita še zlasti na začetku nosečnosti. Ko boste v 14. tednu nosečnosti, bo raven energije spet začela naraščati.

Pogosto uriniranje boste opazili približno 2 do 3 tedne po zanositvi, saj rastoča maternica pritiska na mehur. V 14. tednu se maternica dvigne, vendar se občutek polnega mehurja ponovi v zadnjih tednih nosečnosti, ko na mehur pritiska otrokova glavica.

Spremembe pri okušanju in vohuNe bodite presenečeni, če vam nekatera živila nenadoma ne bodo več všeč in če boste začeli hrepeneti po določeni hrani ali vonju. V ustih boste mogoče zaznali tudi nenavaden kovinski okus.

Zaprtost je pogost znak zgodnje nosečnosti, ki ga povzroča visoka raven progesterona (sprošča črevesje in upočasni prebavo).

Nihanje v razpoloženjuV prvih tednih nosečnosti vaše telo preplavljajo veliki odmerki nosečniških hormonov, zato ste lahko še posebej čustveni.

Vir: Vse o nosečnosti in porodu

 

 

noseniki_trebuh

 

Več o poteku nosečnosti si lahko preberete v rubriki Potek nosečnosti po tednih: https://babybook.si/nosecnost/nosecnost/potek-nosecnosti-po-tednih.html.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here