Simbioza med čustveno hladno materjo in dojenčkom

0
1743

Kadar simbiotska povezava z materjo ni mogoča, se otrok lahko naveže tudi na drugo osebo, ki mu je zmožna vračati ljubezen. Do 3. leta se otrok uči kako uravnavati močna čustva, ki prihajajo iz njega in jih ne zna niti prepoznati niti umiriti in je odvisen od nekoga drugega, da pomaga.

Otrok potrebuje stik in izkušnjo, da je viden. Če mati ni zmožna odzrcaliti ljubezni, otrok nima izkušnje, da je vreden ljubezni. Kadar simbiotska povezava z materjo ni mogoča, se otrok lahko naveže tudi na drugo osebo, ki mu je zmožna vračati ljubezen.

Tara Henigman v videu razloži, da v primeru, če ni dovolj konstantnega odziva skrbnika, simbioza ne nastane.

Simbioza ne nastane vedno. To je lahko proces, ki si želi nastati in h kateremu otrok strmi, da se vzpostavi, ampak se ne, ker ni dovolj konstantnega odziva s strani skrbnika, ki je ob otroku. V primeru, da simbioza ne steče, da je mamica preveč hladna, da je otroku naloženo preveliko breme in da skrbi za stvari, za katere še ni zmožen skrbeti, se v njem ustvarjajo občutki tesnobe in stiske. To mu ne daje osnovne potrditve, da on je, da je nekdo, da lahko obstaja ločeno od koga drugega. To se zgodi, ko otroku naložimo preveč. To je slaba stran tega, da otroka predolgo pustimo jokati in se nanj ne odzovemo. To so za tako zgodnje obdobje pretežki izzivi za otroka, saj nima kapacitet zdržati teh občutij. Do 3. leta gre za učenje, kako uravnavati močna čustva, ki prihajajo iz njega in jih ne zna niti prepoznati niti umiriti in je odvisen od nekoga drugega, da pomaga.

Tara Henigman

http://www.seansa.si/

dipl. psih. znan., spec. integrativne geštalt terapije, CORP (Center za osebnostno rast in psihoterapijo)

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj