Seznanjanje z denarjem

1133

Ta "igra" oz. dejavnost je odlična priložnost za šijenje besednjaka, zato jo čim bolj popestrite.

Igra »trgovina«: odličen način za seznanjanje otrok z denarjem. Tako dobijo dragocene izkušnje s seštevanje in odštevanjem.

Potrebujete:

 • nekaj sadja, škatel z žiti in podobno
 • karton in nalepke
 • kovance
 • škatlico za blagajno ali otroško blagajno
 • nakupovalno košaro
 1. Pripravite trgovino z naštetimi pripomočki. Sodeluje naj tudi otrok. Vprašajte ga, kako bi poimenoval trgovino. Na škatli nalepite nalepke s cenami – vrednosti naj bodo do deset centov. Kovance začnite razvrščati v posamezne škatlice – nalogo naj do konca opravi otrok. Na koncu ga prosite, naj izdela še izvesek z napisoma »zaprto« in »odprto«, ki ga bo po potrebi obračal.
 2. Določite, kdo bo prodajal in kdo nakupoval. Kupec naj dobi nekaj denarja in nakupovalno košaro.
 3. Igrajta se, da nakupujeta oziroma prodajata hrano, vendar naj bo menjava preprosta: vsak kos plačajte s točnim zneskom.
 4. Ko gre otroku takšna igra dobro od rok, vključite preprosto seštevanje. Začnite s cenami pet centov ali manj, in nato stopnjujte na vrednosti do deset centov. Kupec naj blago plača s točnim zneskom, da ni treba vračati denarja.
 5. Ko obvlada tudi to, lahko uvedete še plačevanje z odštevanjem, pri katerem mora prodajalec kupcu vrniti drobiž.

Ta dejavnost je odlična priložnost za šijenje besednjaka, zato jo čim bolj popestrite. Če ste prodajalec, omenite posebno ponudbo, akcijsko blago, in kupca pozdravite z »dober dan« in »na svidenje«. Kupcu predlagajte, naj kupi kaj novega. Če ste vi kupec, pripomnite, kako lepo trgovino ima prodajalec, kako slastno hrano ponuja in podobno.

 • V trgovini lahko prodajate kozmetiko, detergent za posodo, toaletni papir in podobno.
 • Uredite trgovino z oblačili. Poskusite lahko tudi s pošto, na kateri bi prodajali znamke, kuverte in razglednice ter pošiljali pisma in pakete.
 • Ta dejavnost je odlična, če so na obisku otrokovi prijatelji; z njo se bodo zamotili lep čas.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav