DojenčekZdravje dojenčka in prva pomočSeznam najpogostejših bolezni pri dojenčku

Seznam najpogostejših bolezni pri dojenčku

Novorojenček
Dojenček v postelji

Dojenček na svoje potrebe opozarja z jokom, a včasih se zgodi, da je dete čisto, sito in spočito, pa vseeno neutolažljivo joka. V takem primeru upravičeno pomislimo, da je z njim nekaj narobe. Da boste prepoznali simptome in znali pravilno ukrepati, vam predstavljamo najpogostejše bolezni dojenčkov – prehlad dojenčka.

Seznam najpogostejših bolezni pri dojenčku

BolezenOpis bolezniZnačilni simptomiZdravljenjePosledice
PREHLADPogosta virusna okužba zgornjih dihal, ki se prenaša  s kašljem in kihanjem obolelih. Prehlad navadno traja teden ali dva.Izcedek iz nosu ali zamašen nos, kihanje in včasih povišana telesna temperatura, vneto grlo, kašelj, slabši apetit, zaspanost in utrujenost.Zagotavljanje ustreznega vnosa tekočine, uporaba zdravil za nižanje visoke vročine, čiščenje nosu z fiziološko raztopinoIz prehlada se lahko razvijejo tudi druge kužne bolezni, kot so okužbe pljuč in vnetja ušes, visoka temperatura se lahko nadaljuje v vročinske krče.
ŠESTA BOLEZENAkutna virusna bolezen dojenčka, pogosto se pojavi od starosti šestega meseca dalje. Dojenčki najpogosteje obolevajo spomladi in jeseni. Obolenje se pozdravi samo v približno tednu dni.Najprej se pojavi visoka vročina, ki traja 3 dni, redko je prisoten suh kašelj, bolečina v ušesu in otekle žleze na vratu, nekateri otroci dobijo blago drisko. Ko vročina pade se pojavi izpuščaj.Izvajanje ukrepov za znižanje telesne temperature, zagotavljanje ustreznega vnosa tekočine, uporaba zdravil za lajšanje neugodja.
VNETJE UŠESJe vnetje srednjega ušesa, ki se pogosto razvije kot posledica drugih bolezni, npr. hudega prehlada, slabo ozdravljenega vnetja mandljev, škrlatinke, ošpic ali nosnega polipa.Nenadna, huda, zbadajoča bolečina, otekanje limfnih vozlov za ušesom pod njim, zmerna do visoka vročina, prehodno poslabšan sluh, dojenčki premetavajo glavo sem ter tja in potegujejo ročico mimo bolečega ušesa.Izvajanje ukrepov za znižanje telesne temperature, v redkih primerih zdravljenje z antibiotikom, zdravnik včasih je potrebno zmanjšati pritisk z majhnim urezom, s katerim povzroči odtekanje gnoja, ranjen bobnič pa se v nekaj dneh sam zaceli.Akutno vnetje srednjega ušesa se redko razširi na bližnje lobanjske kosti, kjer uničuje kostno tkivo. Bakterije prodrejo v notranjost lobanje, kar se razvije v nevarno vnetje možganske mrene.
BRONHIOLITISVnetje majhnih dihalnih poti v pljučih, v večini primerov ga povzroča RSV (respiratorni sincicijski virus). Večina otrok okreva v nekaj tednih, čeprav nekateri še dalj časa kašljajo in piskajo.Simptomi prehlada, ki jim po dveh do treh dneh sledi moker kašelj, hropenje, težko dihanje in piski v pljučih. Dojenček lahko zaradi težav z dihanjem zavrača tekočino in nastopi dehidracija.Zagotavljanje ustreznega vnosa tekočine, uporaba zdravil za nižanje visoke vročine, vlaženje zraka.Bolezen lahko, zaradi težav z dihanjem, zahteva sprejem v bolnišnico.
BRONHITISV večini primerov posledica virusne okužbe, najpogosteje se razvije pozimi.Piskajoče in sunkovito dihanje, otežen izdih, občutek tesnobe in stiskanja v prsih, krčevit kašelj, mrzle roke in noge, modrikasto obarvane ustnice.Uporaba zdravil za izboljšanje pretoka zraka v dihalnih poteh, vlaženje zraka.Kronični bronhitis lahko okrni delovanje pljuč.
ATOPIJSKI DERMATITISKronično, srbeče vnetje zgornjih plasti kože,  izmenjujejo se obdobja poslabšanja in obdobja izboljšanja bolezni. Vzrok bolezni najpogosteje alergija na hrano (jajce, mleko, oreščki..). Zadnja leta je v porastu.Izpuščaj ki je različno intenziven (suha, razdražena koža, vlažen izpuščaj s kkrastami) po trupu, obrazu, rokah in nogahIzogibanje alergenom, ki so osnovni vzrok bolezni, spremembe na koži se zdravi z različnimi mazili in oljnimi kopelmi.Iz vrhnjega sloja kože se izgublja velika količina vode, zato postane koža zelo suha, njena obrambna sposobnost pa se zmanjša.
IMPETIGOKožna bolezen, ki je posledica bakterijske okužbe in se prenaša zelo preprosto. Rad se razvije na predhodno poškodovani koži, npr. z ekcemi.Prizadeta področja, predvsem obraz in roke, postanejo pordela in prekrita z malimi mehurčki. Vsebina mehurčkov izteče, nadomestijo jih kraste, ki so tipično medene barve.Uporaba antibiotikov, če je obolenje blago v obliki mazil, v nasprotnem primeru v obliki tablet. Nevarnost prenosa izgine, ko so prizadeta območja popolnoma suha.
SLINAVKAVirusna okužba, ki prizadene sluznico ustne votline in povzroča močnejše slinjenje. Povzroča jo virus herpes simplex tip 1, HSV-1. HSV se prenaša s telesnimi tekočinami.Neješčnost in povišana telesna temperatura, ki lahko celo presega 40 ºC. Dan ali dva kasneje je sluznica ust pordela, nabrekla in na njej nastanejo mehurčki. Ko mehurčki počijo, nastanejo razjede, ki ob dotiku zakrvavijo, zatekle in boleče bližnje bezgavke.Uporaba zdravil za nižanje telesne temperature, ki istočasno blažijo bolečine, izpiranje ust z žajbljevim ali kamiličnim čajem.
DRISKAJe črevesno obolenje, ki po navadi nastane zaradi virusne okužbe (rotavirusi, astrovirusi, adenovirusi, norovirusi …). V večini primerov traja nekaj dni.Značilno tekoče blato, povečana pogostost odvajanja in zvečana količina blata v primerjavi z običajnim, slabost, napenjanje, bruhanje in črevesni krči.V primeru hujše driske obisk zdravnika in preprečevanje izsušitve z dajanjem rehidracijske raztopine.
UROINFEKTOkužbe sečil, ki jih večinoma povzročajo bakterije v prebavilih. Pogosteje prisotna pri otrocih z anomalijami sečil.Vročina, bruhanje, lahko splošna prizadetost, bolečine pri lulanju, neješčnost in nerazpoloženost.Uporaba ustreznega antibiotika, v bolnišnici dojenček prejema infuzijo, doma malemu bolniku zagotavljamo zadovoljiv vnos tekočine.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj