Sevalne obremenitve lahko izmerite sami

0
339
Babybook Shop

Sevalne obremenitve je mogoče izmeriti z osebnim dozimetrom, ki ga lahko najamete na Inštitutu za neioinizirna sevanja.

Doc. dr. Peter Gajšek v videu razloži, kako je mogoče izmeriti sevalne obremenitve z osebnim dozimetrom in našteje mesta, kjer je elektromagnetno sevanje najbolj prisotno.

Pri ugotavljanju tveganja so pomembne sevalne obremenitve (koliko smo izpostavljeni sevanju). Na INIS-u se že 15 let ukvarjajo z dozimetrijo, ugotavljanjem izpostavljenosti posameznih delov telesa sevanju iz različnih virov. Eden izmed načinov je nedvomno osebni dozimeter, naprava, ki lahko 24 ur dnevno meri izpostavljenost otrok.

INIS je vključen v globalno raziskavo Geronimo, v kateri ugotavljajo, kolikšna je izpostavljenost otrok v različnih okoljih v primerjavi s starši. Raziskava je v teku. Ugotavljali so izpostavljenost nizkim, srednjim in visokim frekvencam. Analizirali so izpostavljenost otrok doma, v urbanih, ruralnih okoljih, šoli, na poti v šolo ipd. Zanimivo je, da je bila ugotovljena največja izpostavljenost med potjo od doma do šole (na cesti). Eden od razlogov je, da mobilni telefon neprestano sprejema in oddaja signal z največjo močjo, ker se gibamo, drugi razlog izpostavljenosti v okolju pa je življenje v bližini raznih oddajnih sistemov.

V domačem okolju je bila ugotovljena izpostavljenost zaradi gospodinjskih naprav, a le za kratek čas (npr. med sušenjem las). Veliko pa je bilo virov, na katere ni bilo vpliva in so prihajali od soseda ali iz električnega omrežja. Sevalne obremenitve je mogoče izmeriti z osebnimi dozimetri, ki jih je na INIS-u mogoče tudi najeti.

Osebni dozimeter je naprava, ki odkrije elektromagnetne pojave v bivalnem okolju, vi pa nato določene naprave z ustreznim strokovnim pristopom lahko prenehate uporabljati. Pred kratkim je neka uporabnica ugotovila, da največje sevalne obremenitve prihajajo od elektronske varuške.

DELI

Sodelujoči strokovnjaki:

Peter Gajšek

doc. dr. Peter Gajšek

http://www.inis.si/

univ. dipl. inž. el., Inštitut za neionizirna sevanja (INIS)

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here