Sestavljanje iz kock

0
752
kocke1

Tudi pri sestavljanju kock tako kot pri preprostejših ročnih spretnostih velja, da se ga otrok nauči po stopnjah. Učenje se začne pri približno 18 mesecih, ko malčki sestavijo stolp iz treh kock. A že nekateri enoletniki kocko postavijo na vrh druge in tako sestavijo nizek stolp. Ko se malček trudi sezidati stolp, se morate zavedati, da je to zanj zelo zahtevno in pomeni velik dosežek. Tako namreč pokaže, da ve, kaj hoče doseči; verjetno posnema vaš zgled, poleg tega pa je pridobil nujno potrebne veščine, da namero tudi uresniči. Otroka spodbujajte k sestavljanju, saj tako krepi spretnosti, nadzor in razvija prostorsko predstavo ter vid. Sestavljanje hkrati kaže otrokovo pripravljenost, da postopek vadi vedno znova, saj bo stolp poskušal zgraditi večkrat, čeprav se mu bo podiral. A kocke niso primerne le za stolpe. Razvojni strokovnjaki menijo, da je pomembna tudi gradnja stopnic, mostov in predmetov, kot so vlaki in hiše.

Malčki se nizke stolpe naučijo sezidati pri približno letu in pol, vendar se bodo z velikimi mehkimi kockami igrali že prej. Takšne kocke lahko stiskajo, mečejo ali zidajo z njimi.

– Pri približno 9 mesecih dojenčki zelo uživajo, ko držijo majhno kocko v vsaki roki in ju udarjajo skupaj.

– Pri približno 18 mesecih malček morda zgradi stolp iz treh kock, vendar mora pri tem nekoga posnemati, čez nekaj tednov pa bo to zmogel sam.

– Pri približno 2 letih mnogi malčki znajo zgraditi stolp iz šestih ali sedmih kock, vendar najprej potrebujejo zgled.

– Pri 2 letih in pol malček verjetno zna zgraditi stolp iz sedmih ali več kock z roko, ki jo pogosteje uporablja.

– Pri 3 letih se število kock poveča na 9 ali 10.

– Pri 4 letih je kock že 10 in več. Ves čas pa se bo malčku zelo zabavno zdelo stolp tudi podirati in spet postavljati.

kocke1

Vir: Moj čudežni malček

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here