Sesanje palca je povezano z doživljanjem ugodja

0
458
Sesanje palca
Sesanje palca

Pri dojenčkih, malčkih in otrocih v zgodnjem otroštvu je sesanje palčka ena izmed najpogostejših navad oziroma razvad. Raziskave so pokazale, da dojenčki sesajo palec tudi že v maternici pred rojstvom. Sesanje palčka je povezano z doživljanjem ugodja in pomirjanjem.

Otrok v prvem letu življenja svet in predmete spoznava preko okušanja in ob tem gradi svoje izkušnje o tem, kakšni so predmeti. Sesanje otroku omogoča tudi preživetje, saj se sesalni refleks izredno močan in otroku omogoča dojenje ali pitje po stekleničke, če dojenja ni mogoče vzpostaviti.

deklica_pogled

Kasneje se sesanje palčka nadaljuje in se te navade ne morejo znebiti, starši pa postanejo zaskrbljeni, saj se zavedajo številnih negativnih posledic, ki ji dolgotrajno sesanje palčka prinaša (deformacija ugriza, deformacija palca, težave pri govoru). Ker je vedenje avtomatizirano, to pomeni, da otrok palček sesa pogost nezavedno. Sesanje palca je še posebej pogosto, ko se otrok umirja (npr. pred spanjem) ali pri kakšni umirjeni dejavnosti (poslušanje pravljice), lahko pa tudi takrat, ko je otrok vznemirjen, saj se s tem samo-pomiri.

Vir: Neža Ajdišek, Vrtec Jesenice

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here