Vzgoja otrokaNajpogostejše napake in težave pri vzgojiSelitev v nov dom: Pripravite svojega otroka na novo okolje

Selitev v nov dom: Pripravite svojega otroka na novo okolje

Za večino staršev je selitev v nov dom odločitev, ki jo bodo sprejeli sami. To je povsem normalno, vendar imejte v mislih počutje otroka in njegovo doživljanje sprememb. Zanj je selitev v nov dom lahko stresna izkušnja, kljub temu, da mu je prizaneseno z vsem uradovanjem ter odgovornostjo, ki pride s sprejemanjem pomembnih odločitev. Lahko zmoti odnose v vrstniški skupini, ki v obdobju mladostništva po zaznani pomembnosti presežejo odnose s starši.

Načrtujte postopno selitev v nov dom

Postopen in načrten pristop k selitvi je v ospredju tudi pri otrocih, saj selitev lahko zmoti družinsko rutino. Poskrbite za ohranjanje rutine, ki so je vaši malčki že vajeni. Dojenčki so že pri sedmih mesecih sposobni oceniti situacije kot stresne. Od 12. meseca za ocenjevanje dogodkov uporabljajo odziv staršev in sorojencev kot socialno referenco za to, kako se bodo odzvali čustveno in vedenjsko. Zato lahko majhni otroci, ki so izpostavljeni pogostim družinskim spremembam, doživljajo velik stres, obenem pa nimajo jezikovnih sposobnosti, da bi v celoti razumeli, kaj se dogaja, niti sposobnosti, da bi sami uravnavali svoja negativna čustva (vir: Rumbold in dr., 2012).

Otroku omogočite priložnosti za navezovanje novih odnosov

Otrok ima lahko težave z navezovanjem novih odnosov po selitvi, zlasti če je bolj introvertirane narave. Odrasli posamezniki, ki so se veliko selili kot otroci, so v odraslosti manj zadovoljni če so introvertirani, kot če so ekstravertirani (vir: Oishi in Schimmack, 2010). Pogosta selitev namreč postavlja posameznika pred stalen izziv vzpostavljanja novih medosebnih odnosov, s katerim se lažje soočajo ekstravertirani otroci, ki so bolj zgovorni, družabni, raje v središču pozornosti in si »polnijo baterije« v socialnih interakcijah. Introvertirani otroci nasprotno potrebujejo več časa, da navežejo stik z novimi ljudmi in razvijejo kakovosten odnos (vir: revija PANIKA).

Zavedanje, da je selitev stresna

V nekaterih primerih lahko otrok v obdobju po selitvi v nov dom razvije tudi prilagoditveno motnjo. Gre za stresno motnjo kot odziv na visoko stresen življenjski dogodek in se odraža kot visoko intenzivna anksioznost, poslabšano in nestabilno razpoloženje, lahko pa tudi agresivnost. Na srečo pa motnja skozi čas z uspešno prilagoditvijo na novo okolje pogosto izzveni sama od sebe (vir: Baumeister in dr., 2009).

12 načinov, kako otroku olajšati selitev v nov dom

  • Validacija – dajte mu vedeti, da vam je pomembno, kako se počuti, četudi se ne veseli selitve, in da so morebitni strahovi normalni.
  • Za selitev mu povejte vnaprej, da se ima čas spoznati z idejo in da lahko sodeluje z vami pri pripravi seznama prednosti.

Vključite ga v obiske novega doma med gradnjo in prenovo. Pokažete mu, kje bo njegova soba, njegov igralni kotiček.

  • Preselite tudi njemu poznano pohištvo. Njegova posteljica ali igralni kotiček lahko v dovem domu ustvari občutek poznanosti in domačnosti.
  • Socialni krog: S kom se želi srečevati tudi po selitvi? Kako bo to mogoče? Kako pogosto? Spodbudite ga, da se o tem tudi sam pogovori s svojimi prijatelji.
  • Šola, vrtec: Če bo menjal, se pogovorite, kaj ga najbolj skrbi. Uredite uvodni pogovor z razredničarko/vzgojiteljico in da se otrok spozna s tem, kako izgleda šola/vrtec, kaj je kje, da bo začetek manj stresen, saj bo že vse poznal.  Če je v kraju tudi kakšna interesna dejavnost, ga lahko že pred selitvijo vpišete, da že prej spozna bodoče sošolce.

Pogovor o prednostih: Selitev predstavite kot plus, govorite o pozitivnih plateh. Pripravite skupaj seznam plusov, ki se tiče samo otroka.

  • Tudi po selitvi ohranjajte nekatere rutine, recimo pred spanjem, prehrana, hišna pravila, ki so veljali v prejšnjem domu.
  • Ohranite rutine, ki ste jih imeli v prejšnjem domu (npr. spanje, hranjenje, jutranja rutina, igranje, druženje s prijatelji).
  • Možno je, da bo otrok svoj stres ob procesu prilagajanja kazal kot razdražljivost, pomanjkanje apetita in volje … za to ga ne okarate, ampak se o njegovih dvomih pogovorite.
  • Imejte v mislih, da so vaša občutja, bodisi pozitivna bodisi negativna, lahko nezavedno prenešena na otroka. Morda vaš otrok selitve niti ne bi doživljal kot nekaj negativnega, temveč mu je stresno doživljanje vaših negativnih občutij.

V procesu selitve:

Možnosti, da otrok sodeluje pri selitvi, ima kakšno idejo, lahko kaj izbere, npr. barvo v sobi, mesto postelje/igralnega kotička. Uporabite trik dveh (ali več) dobrih možnosti – vnaprej se odločite, katere možne rešitve oz. odločitve so za vas sprejemljive, nato pa dajte otroku možnost lastne izbire med izbranimi možnostmi. S tem zagotovite, da ne bo prišlo do konflikta, ker bi otrok izbral nekaj za vas neugodnega, obenem pa ste mu omogočili možnost izbire, s čimer krepite njegov občutek slišanosti in vključenosti v proces selitve.

Viri:
Baumeister, H.,  Maercker, A. in Casey, P. (2009). Adjustment disorder with depressed mood: a critique of its DSM-IV and ICD-10 conceptualisations and recommendations for the future. Psychopathology, 42, 139-147.
Jenny C. Su, Chien-Han Kao in Hsiao-Tien Tsai (2015). Always on the Move: How Residential Mobility Impacts Our Well-Being.
Lestvica stresorjev. https://ucilnice.arnes.si/pluginfile.php/1253354/mod_resource/content/ 1/Lestvica%20stresnih%20dogodkov.pdf.
Rumbold, A., Giles, L., Whitrow, M., Steele, E., Davies, C., Davies, M. in Moore, V. (2012). The effects of house moves during early childhood on child mental health at age 9 years. BMC public health, 12(1), 583.
Oishi, S., Miao, F. F., Koo, M., Kisling, J., & Ratliff, K. A. (2012). Residential mobility breeds familiarity-seeking. Journal of Personality and Social Psychology, 102, 149-162.
Oishi, S. in Schimmack, U. (2010). Residential mobility, well-being, and mortality. Journal of personality and social psychology, 98(6), 980–994.
Revija PANIKA. (2019). Introvertiranost in ekstravertiranost z vidika novih ugotovitev.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj