Samozavesten otrok

0
1031

Starši so tisti, ki zadovoljujejo vse tiste osnovne potrebe otroka po varnosti in za njegov razvoj samozavesti.

Samozavesten otrok bo prevzel prve vedensje vzorce doma in te bo nosil celo življenje. Kako se izogniti vzgojnim napakam, ki vodijo v slabo samopodobo in nizko samospoštovanje pri otroku? O tem smo se pogovarjali z mag. Matejo Hudoklin, ki nam je razložila osnove glede razvoja samozavesti, samopodobe, samospoštovanja …

To je zelo široka tema, ki je izredno povezana z vzgojo. Starši so seveda tisti prvi, ki vplivajo na otroka. Oni so tisti, ki zadovoljujejo vse tiste osnovne potrebe po varnosti in za razvoj samozavesti. Pri tem je seveda pomembno, da se spodbuja otroka, da se uči na svojih lastnih napakah, da opravlja delo samostojno, da je del vzgoje, da temelji na tem, da se vzpodbuja izkustveno učenje.

Pomembno je, da se otrok uči na napakah, da jih lahko dela. Hkrati pa je pomembno tudi, da otrok izoblikuje sistem vrednot, ki je del vzgoje, vse to pa gradi samozavest. Razvoj samozavesti je del razvoja samega otrokovega osebnostnega razvoja. Na primer pri tem so razvojne faze po Ericksonu to so krize razvoja, ki jih je treba predelati in razrešiti. Že na začetku je kriza razvijanja zaupanja vase, do sebe ali pa nezaupanja, če se ta naloga ne razreši in to je že eden od temeljev razvoja samozavesti. To je na primer že del vzgoje pri enem do dveh letih starosti in že takrat lahko oblikujemo zdrav temelj samozavesti.

V osnovnem razvoju je pomembno, da ima otrok zadovoljene potrebe na primer po spanju, hranjenju. Tako otrok začuti, da to, kar on čuti da je to v redu in tako oblikuje zaupanje do sebe in sveta. Večji izziv nastane po 2. letu ko se oblikuje otrokova iniciativnost, raziskovanje. Takrat se otrok začne trgat od starša, kjer je pomembno, da mu to dovolimo, da lahko pade. Ne smemo ga zavijati v vato. Ni dobro, da ga vedno želimo zaščititi. Potrebuje te napake, da lahko razvije občutek za dobro in slabo. Druga napaka je lahko, da želimo otroka zaščiti pred vsemi napakami in negativnimi izkušnjami. Seveda mora otrok biti varen, ampak je pomembno, da ima vse te izkušnje. Potrebno je tudi spodbujati, da sam poskusi, da se mu dopušča možnost napak. Narobe je tudi, da smo do otroka lahko preveč kritični, imamo previsoke cilje zanj in vse to lahko vpliva na otrokovo samozavest.

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. Mateja Hudoklin

http://www.scoms-lj.si/

univ. dipl. psih., Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Ljubljana

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here