Razvoj otrokaDvoletnikSamostojno oblačenje

Samostojno oblačenje

Ko bo malček star približno 15 mesecev, bo pričel kazati željo za samostojno oblačenje. Tudi za vas bo takrat morda prenaporno, da bi ga prepričevali, naj bo dovolj časa pri miru, da ga boste lahko oblekli. Če se oblačenju upira, poskusite izvesti igrico, kot je skrivanje in iskanje: »Kam je odšla tvoja kapica? O, tukaj je.« Kadar noče obleči plaščka, preden gre ven, ga vzemite s seboj ter mu ga ponudite po nekaj minutah. Če ga zebe, ga bo skoraj zagotovo sprejel. Otrok se lahko v celoti obleče sam pri starosti 4 do 5 let, seveda pa se tudi to razlikuje od otroka do otroka.

Ker oblačenje za otroka ni tako enostavno, lahko njegovo učenje spodbujate tako:

deklica_na_pomolu

  • S petjem lahko uporniškemu otroku pomagate, da se obleče. Naučite se pesmice o oblačenju ali si izmislite svojo. Spodbudite otroka, naj prepeva z vami. Če je otrok zjutraj siten, naj pred oblačenjem poje zajtrk.
  • Pri 18. mesecih bo malček ugotovil, kako lahko sam sleče obleko, tudi plenice, čevlje in nogavice. Hkrati se bo naučil pri oblačenju tudi sodelovati, tako da bo dvignil roke, ko mu boste hoteli nadeti pulover.
  • Kadar oblačite malčka, imate možnost, da ga učite dele telesa, imena oblačil, kam in zakaj jih nadenemo in kaj je njihov namen. Tako ga boste naučili tudi, kako se samostojno obleči.
  • Zelo majhni otroci se ne menijo za to, kaj imajo oblečeno. Vendar pri treh letih otrok točno ve, kaj mu je všeč in kaj ne, zato se boste morda zaradi tega razburjali. Če je to izvedljivo, mu pustite, naj se sam odloči, in ne kritizirajte njegove izbire. Potrebna bo taktnost, če otrok ne bo hotel nositi oblačila, ki mu ga je naredila babica.
  • Ponudite mu pomoč, kadar je to potrebno in spodbujajte otroka, da znova in znova sam poskuša tudi najtežje stvari.
  • Otrok naj ima zjutraj dovolj časa za samostojno oblačenje. Oblačila izberita že prejšnji večer.
  • Kupujte oblačila, ki so preprosta za oblačenje. Hlače z elastičnim trakom je lažje obleči kot hlače z zadrgo, krilo z elastiko pa lažje kot krilo z gumbi. Čevlji se naj zapirajo na ježka, sploh, če si jih otrok še ne zna zavezati.
  • Naučite otroka, da oblačila služijo svojemu namenu –  varujejo pred mrazom, dežjem in soncem.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj