S katerimi aktivnostmi otrok lahko nadgradi gibalne vzorce

903

Tino Bregant, dr. med. s Pediatrične klinike v Ljubljani smo povprašali, s katerimi aktivnostmi otrok lahko nadgradi gibalne vzorce.

Na začetku je najbolj pomembna žoga, kasneje pa aktivnosti, kot so ples, glasba, plavanje, poligoni, izštevanke, ki vplivajo na kasnejše znanje matematike.

Otrok do tretjega leta uživa v spontanem gibanju in tudi velik del možganov je povezanih z gibanjem. Na takšen način otroci raziskujejo z gibanjem, spoznavajo okolje in zelo uživajo v tem. Gibanje in možgani so zelo povezani. Najprej kobacanje nato pa hoja. Nekako ob enem letu shodijo, so pa res stabilni nekako pri dveh letih. Otroci imajo radi žogo, prej da jo samo primejo in kobacajo z njo, nekako po 2. letu pa je nogomet eden najboljših načinov gibanje in pa poligon in prepreke. Ker zelo krepijo koordinacijo, izostrijo mišice in naš vid.

Kakršnakoli druga težava recimo vid, to ne pomeni, da nismo dovolj gibalno razviti, ampak morda ne bomo mogli biti dovolj gibalno razviti, ker ne vidimo dobri. Vse je zelo povezano. Nato je zelo dobro tudi plavanje, najprej z obroči, ki so prilagojeni težo, pa nato še rokavčki in kače, prve plavalne gibe pa že naredijo nekje ob petem letu. Potem pa seveda še ples, je ritem in ogromno matematike v izštevanki in to obdobje je zelo pomembno, in korakanje, ples to zelo dobro spodbuja. Prav tako je za matematiko, je zelo dober peskovnik, pa sestavljanke. Predšolski otrok je zato sam po sebi zelo kompleksna sestavljanka veščin, ki jih otrok osvoji pred vstopom v šolo.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav