Rojstvo in nega dvojčkov, trojčkov …

3927
Dvojčki, trojčki
Dvojčki, trojčki

Obdobje nosečnosti je za bodoče starše tudi priprava na obveznosti, ki jih rojstvo otroka prinaša. Te so nekoliko večje v primeru večplodne nosečnosti.

Obdobje nosečnosti je za bodoče starše tudi priprava na porod in obveznosti, ki jih rojstvo otroka prinaša. Te so še toliko večje v primeru večplodne nosečnosti. Preverili smo, kakšne so posebnosti pri porodu več otrok in nato pri negi dvojčkov oz. trojčkov.

Pomembno psihično stanje nosečnice

Renata Završnik Mihič, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, je pojasnila, da »rojstvo dvojčkov lahko poteka vaginalno ali s carskim rezom, trojčke in več otrok pa porajamo izključno s carskim rezom.« Pri tem poudari pomen današnjih preiskav, saj strokovnjaki že vnaprej točno vedo, koliko otrok nosečnica nosi, v kakšnih legah so in kateri je vodilni plodov del. Posebnosti se večinoma pojavljajo v primerih naravnega poroda, ko je eden od otrok v medenični, poševni ali prečni legi in ga je z zunanjim obratom treba obrniti. Pri tem Završnik Mihičeva poudarja pomembnost stanja in psihične pripravljenosti nosečnice, kar je poleg porodnih poti in velikosti otrok ključnega pomena za porod brez zapletov.

Pogostejši pregledi niso predvideni

Razlik glede pregledov na primarni ravnini ni, saj zdravstvena zavarovalnica prizna 10 preventivnih pregledov, tako kot pri enojčkih, vendar so ginekologi bolj pazljivi pri vodenju nosečnosti z dvojčki. »Načeloma dvojčke spremljamo pogosteje, pregledujemo jih večkrat, kontroliramo njihovo rast in izvajamo ultrazvočne preglede. Posebnih preventivnih pregledov oz. preiskav namenjenih samo dvojčkom oz. trojčkom zdravstveno zavarovanje ne predvideva,« je povedala Završnik Mihičeva in dodala, da nosečnice, pri katerih sumijo, da večplodna nosečnost ne bo potekala optimalno, napotijo v specialistične ambulante.

Razlik pri negi ni

Završnik Mihičeva glede nege po rojstvu dvojčkov oz. trojčkov ne svetuje nič posebnega, saj le-ta preide v domeno izbranega pediatra in patronažne sestre. »Ginekologi rešujemo, če pride do problemov zaradi zastoja mleka ali zaradi vnetja dojke ob dojenju,« je povedala strokovnjakinja in pojasnila, da omenjene težave večinoma rešujejo preko telefona, saj so novopečene mame pogosto v časovni stiski. Zato mamam svetuje, naj si po porodu uredijo pomoč očeta in ostalih bližnjih, prav tako pa ne priporoča, da se takoj po porodu odločijo za hujšanje, temveč da se še vedno normalno in zdravo prehranjujejo ter na ta način zagotovijo ustrezne količine mleka. Predvsem pa naj se mame izogibajo stresu, čeprav je pri več otrocih to praktično nemogoče, saj nega in vzgoja dvojčkov oz. trojčkov predstavlja pravi fizični in psihični trening.

Več o dojenju dvojčkov si lahko preberete tukaj.

Renata Završnik Mihič

http://www.ezdravnik.si/zavrsnik-mihic

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav