Ritem spanja

0
719
Spanje dojenčka
Spanje dojenčka

Do približno šestega tedna starosti je otrok buden le 6-8 ur na dan.

V nadaljevanju je opisan značilni dojenčkov ritem spanja v prvem letu.

  • Prvih šest tednov

Do približno šestega tedna starosti je otrok buden le 6-8 ur na dan. Ritem spanja je povsem naključen, otrok pogosto kar zdrsne iz budnega stanja v sen in obratno. Njegovi možgani še nimajo razvitega mehanizma biološke ure, ki opozarja na razlike med dnevom in nočjo.

  • Od 6 tednov do 3 mesece

Večina dojenčkov že razlikuje med dnevom in nočjo. Obdobja med posameznimi obroki postajajo vse daljša, zadošča hranjenje na vsake štiri ure.

  • Po šestem mesecu

Otroka hranimo na približno šest ur. Po šestem mesecu starosti dojenčki ne potrebujejo več nočnega obroka. Če se otrok v tej starosti ponoči še vedno prebuja in zahteva svoj obrok, mu ponudite le nekaj požirkov vode (ali materinega mleka oziroma mlečnega pripravka, ki ste ga razredčili z vodo), nato pa ga takoj položite nazaj v posteljico.

Le s pametnim ravnanjem boste dosegli, da bo otrok spal predvsem ponoči. Že prav od začetka poskušajte otroka »dati spat«, kadar je zares zaspan, kadar je buden, pa mu delajte družbo. Tako se bo kmalu naučil razlikovati med spanjem in budnostjo, vi pa si boste laže uredili življenje. Priprave na nočno spanje naj spremlja vedno enak obred.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here