Risanka kot iztočnica za pogovor

0
759

Otrok naj začne s preprostimi, kratkimi, vsebinami, ki jih zmore in lahko polno doživi ter nato postopno napreduje proti bolj zahtevnim.

Otroku televizija predstavlja močan in privlačen dražljaj, za katerega se začne zelo zgodaj zanimati. Starši mu moramo pri seznanjanju s televizijo stati ob strani, si TV-vsebine ogledati skupaj z njim in se o njih pogovoriti, sicer si jih bo lahko napačno razlagal. TV-oddaja pa lahko služi tudi kot iztočnica za pogovor o težjih temah.

Mag. Martina Peštaj, univ. dipl. psih., v videu pojasni, da so lahko risanke iztočnica za pogovor o težkih temah,  kot so izguba, žalost, skrbi.

Otroci tudi preko televizijskih oddaj predelujejo svoja notranja stanja, podobno kot skozi knjige, gledališke igre, in sploh skozi lutkovne predstave. Liki v televizijskih oddajah podobno učinkujejo kot liki na odru. Velikokrat vzgojiteljice povedo, kako so si vzele določene vsebine kot odlične iztočnice za pogovore, sploh o težjih temah, npr. o izgubi, žalosti. Včasih je lažje preko določenega lika priti do neke teme kot pa otroke posesti in jim reči: »Danes se bomo pa pogovarjali o smrti«. To je za otroke zelo abstrakten pojem, neka konkretne situacija pa lahko nudi zelo dober pogovor. Zelo priljubljena je bila tudi risanka, ko je Franček dobil sestrico oziroma je čakal drugorojenca. Spraševal se je o tem, kaj bo zdaj to njemu prineslo, kako bo to spremenilo družinsko dinamiko. To so stvari, ki jih otroci v nekih obdobjih potrebujejo, da predelujejo te svoje stvari.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. Martina Peštaj

http://www.rtvslo.si/

univ. dipl. psih., urednica otroških oddaj na RTV SLO

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here