Rh negativna krvna skupina nosečnice

V krvi imamo vsi Rh faktor, ki je lahko pozitiven ali negativen. Prisotnost tega se preverja pri prvem ginekološkem pregledu v nosečnosti z odvzemom krvi. RH faktor povzroča težave le v primeru, kadar ima ženska Rh negativen faktor, partner pa Rh pozitiven. Otrok je lahko RH pozitiven, v kolikor pa njegova in krvna skupina nosečnice med porodom ali pogosto med neopaženo krvavitvijo v nosečnosti  prideta v stik, materino telo začne tvoriti prostitelesa proti otrokovi krvi.

 

 

16 % nosečnic je RhD negativnih. Če je njen otrok RhD pozitiven lahko fetalne celice pridejo v cirkulacijo matere in povzročijo nastanek protiteles.

V začetku se tvorijo protitelesa IgM, ki ne gredo skozi posteljico in tako prva nosečnost ni ogrožena. V naslednji nosečnosti pa spominski B limfociti proizvedejo IgG celice, ki gredo skozi posteljico in lahko povzročijo hemolitično reakcijo ploda.

 

Pri vsaki krvavitvi ali pa v 28. tednu nosečnosti damo vsaki nosečnici preventivno anti-D-imunoglobulin. Ta se veže na fetalne celice v cirkulaciji matere, kar prepreči, da bi jih imunski sistem spoznal in nanje reagiral.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj