Rh negativna krvna skupina nosečnice

0
5962
RhD faktor.
RhD faktor.

Ginekolog z analizo krvi vsakih nekaj tednov ugotavlja ali v nosečnici nastajajo protitelesa. Če nastajajo, to ne bo imelo posledic za otroka. Če pa materina protitelesa pridejo v otrokovo kri, lahko začnejo uničevati njegove rdeče krvničke.

V krvi imamo vsi Rh faktor, ki je lahko pozitiven ali negativen. Prisotnost tega se preverja pri prvem ginekološkem pregledu v nosečnosti z odvzemom krvi. RH faktor povzroča težave le v primeru, kadar ima ženska Rh negativen faktor, partner pa Rh pozitiven. Otrok je lahko RH pozitiven, v kolikor pa njegova in krvna skupina nosečnice med porodom ali pogosto med neopaženo krvavitvijo v nosečnosti  prideta v stik, materino telo začne tvoriti prostitelesa proti otrokovi krvi.

 

 

16 % nosečnic je RhD negativnih. Če je njen otrok RhD pozitiven lahko fetalne celice pridejo v cirkulacijo matere in povzročijo nastanek protiteles.

V začetku se tvorijo protitelesa IgM, ki ne gredo skozi posteljico in tako prva nosečnost ni ogrožena. V naslednji nosečnosti pa spominski B limfociti proizvedejo IgG celice, ki gredo skozi posteljico in lahko povzročijo hemolitično reakcijo ploda.

 

Pri vsaki krvavitvi ali pa v 28. tednu nosečnosti damo vsaki nosečnici preventivno anti-D-imunoglobulin. Ta se veže na fetalne celice v cirkulaciji matere, kar prepreči, da bi jih imunski sistem spoznal in nanje reagiral.

Darja Gašperlin Dovnik

https://www.nuhalna-svetlina.com/kontakt.html

dr. med. spec. za ginekologijo in porodništvo, Zasebna ambulanta Celje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj