Rdeča krvna slika pri otroku

0
630

Pri rdeči krvni sliki se ocenjuje, ali je število rdečih krvnih telesc previsoko ali prenizko glede na referenčne vrednosti. Zdravniki se sicer najpogosteje srečujejo z anemijo zaradi pomanjkanja železa.

Asist. dr. Simona Avčin, dr. med., pojasnjuje, kaj pomeni, če je število rdečih krvnih telesc previsoko ali prenizko glede na referenčne vrednosti. Zdravniki se sicer najpogosteje srečujejo z anemijo zaradi pomanjkanja železa.

Rdeča krvna slika pomeni oceno števila, velikosti in funkcije rdečih krvnih celic – eritrocitov. Ocenjujemo celokupno vrednost rdečih krvničk ali eritrocitov, njihovo gostoto in vrednost hemoglobina. Ocenjujemo tudi t. i. citarne vrednosti, torej površino in prostornino rdečih krvničk in kolikšen delež hemoglobina vsebujejo. Tako posredno lahko sklepamo na njihovo funkcijo.

Normalne vrednosti vseh predhodno naštetih parametrov so močno odvisne od starosti in spola otroka. Iz referenčnih vrednosti za točno določenega otroka ne moremo sklepati, ali ima normalno krvno sliko ali ne. Vedno jo primerjamo z referenčnimi vrednostmi, podanimi za starost in spol, velikokrat tudi glede na konstitucijo, telesno višino in težo otroka.

Če je število rdečih krvničk povišano, se vedno vprašamo, ali gre za sekundarni razlog, ali je otrok ravno po akutnem vnetju, ali je pri njem prisotno stalno, kronično vnetje, ali je slabše hidriran, torej nekoliko izsušen. Tako lahko sklepamo, ali je povečana količina rdečih krvničk stalna ali pa le prehodna.

Če gre za znižano vrednost rdečih krvničk, govorimo o anemiji, t. i. slabokrvnosti, ki jo vedno skušamo natančneje opredeliti, ali je nastala zaradi kakšnega kroničnega dolgotrajnega procesa, ki nastaja v telesu. Najpogostejša anemija pri otrocih, praviloma v predšolskem in kasneje v najstniškem obdobju, v obdobju hitre pubertetne rasti, je anemija zaradi pomanjkanja železa. Lahko pa je razlog za nastanek anemije akuten pojav, kot npr. krvavitev, morda iz prebavil ali intenzivna krvavitev iz nosu.

Sodelujoči strokovnjaki:

Simona Avčin

Asist. dr. Simona Avčin

http://www.kclj.si/

dr. med., Pediatrična klinika UKC Ljubljana, Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here