Rdeča in bela krvna slika

0
1339
Alergija krvna slika

Pomanjkanje železa vpliva tudi na učno sposobnost, razvoj otrokovih intelektualnih sposobnosti, telesno kondicijo, razpoloženje, počutje, tek in prebavo.

Rdeča krvna slika

Rdeča krvna slika pomeni oceno števila, velikosti in funkcije rdečih krvnih celic – eritrocitov.

Število rdečih krvnih celic je lahko povišano:

  • prehodno (po akutnem vnetju, pri slabši hidraciji itd.) ali
  • stalno (kronično vnetje).

Število rdečih krvnih celic je znižano pri anemiji oziroma slabokrvnosti, ki je lahko posledica:

  • kroničnega dolgotrajnega procesa,
  • pomanjkanja železa ali
  • akutnega pojava, kot je npr. krvavitev.

Pomanjkanje železa

Železo je pomembno za normalno delovanje vseh celic v telesu. Praviloma so otroci, pri katerih je prisotno pomanjkanje železa, neješči, lahko tudi nekoliko slabše razpoloženi.

Anemija zaradi pomanjkanja železa se običajno kaže z znižanim številom eritrocitov, znižano vrednostjo hemoglobina ter znižanimi t. i. citarnimi indeksi.

Pediater bo otroku predpisal nadomestno zdravljenje z železovim preparatom in ga naročil na kontrolo krvne slike čez približno 1 do 3 tedne.

Železovega preparata zaradi slabšega vsrkavanja ni priporočljivo uživati z mlekom ali mlečnimi izdelki. Železo se najlažje vsrka, če ga otrok zaužije s požirkom tekočine, ki vsebuje vitamin C (npr. s pomarančnim sokom).

Pomanjkanje železa ne vpliva le na rdečo krvno sliko, ampak tudi na učno sposobnost, razvoj otrokovih intelektualnih sposobnosti, telesno kondicijo, razpoloženje, počutje, tek in prebavo.

Bela krvna slika

Bela krvna slika je odvisna od števila, deleža in funkcije različnih vrst levkocitov.

Število levkocitov je povišano ob bakterijskem, virusnem ali glivičnem vnetju in ob kroničnih (alergijskih, avtoimunskih in revmatoloških) obolenjih.

Nekoliko višje vrednosti levkocitov so pri bakterijskem, nekoliko nižje pri virusnem vnetju. Znižana vrednost levkocitov je lahko tudi pri nekaterih virusnih okužbah.

Trombociti v otroški krvni sliki

Krvne ploščice ali trombociti opravljajo funkcijo strjevanja krvi. Število trombocitov je odvisno od starosti, nedavno prebolele okužbe oziroma slabše hidriranosti.

Trombocitoza je kronično povišano število trombocitov. Zdravnik oceni, ali je povišana le toliko, da je otrok nagnjen k povečanemu strjevanju krvi ali toliko, da lahko prihaja do spontanega nastajanja krvnih strdkov. Če je njihovo število zmanjšano, prav tako opredeli, ali gre za akutno ali kronično dogajanje in staršem poda ustrezna navodila.

Sodelujoči strokovnjaki:

Simona Avčin

Asist. dr. Simona Avčin

http://www.kclj.si/

dr. med., Pediatrična klinika UKC Ljubljana, Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here