Razvojni mejniki otroka od 1. do 5. leta starosti

0
4586

Razvojni mejniki nam povedo kakšne sposobnosti naj bi otrok v določenem obdobju pridobil/zmogel, pri temu lahko starši veliko pomagajo, ne morejo pa otroka siliti, da bi se razvijal hitreje.

S Tino Bregant, dr. med., spec. iz pediatrije, smo se pogovarjali o razvojnih mejnikih otroka. Kaj lahko v določenem obdobju naredi, katere sposobnosti se razvijejo v določenem obdobju, kaj lahko opazimo in kako ga pri razvoju lahko spodbujamo. Starši pa morajo na mejnike gledati kot dinamična kategorija, saj se otroci zaradi različnosti in razmer v okolju različno razvijajo. Vabljeni k ogledu videa.

Razvojni mejniki
Razvojni mejniki

Ko otrok osvoji hojo, potem bo do drugega leta sposoben teči, stoje, hoje vzvratno, hoje po stopnicah, nekako okrog 20. meseca. Zanimivo je, da bo hoja navzgor izgledala kot plazenje, potem pa bo osvojil tudi normalno. Potem začel bo že risat čičke čake katere bo že poimenoval, čeprav to iz risbe ne bo razvidno. Nato se začne obdobje trme, ki je na nek način čudovito obdobje za starše, saj se otrok začne zavedati sebe in sebi reče ja, staršem pa ne. Ampak pri otroku pri 1,5 do 2 leta začne prepoznavati jaz, to sem jaz in trma je obdobje, ko si reče ja in prepozna svoje potrebe. Je to težko obdobje za starše vendar zelo pomembno.

Enako obdobje se ponovi v obdobju najstništva, malce drugačno, kot obdobje osamosvajanja. Ta raziskovalec bo med 2 in 3 letom že precej govoril, znal bo že nekako 200 do 300 besed. Začel se bo igrat z žogo. Razlike pa so lahko zelo velike med posamezniki. Recimo sestavljene kock, to je za otroka izredno pomembno. Če že potrebujete kakšne igrače za otroka pri tej starosti so to predvsem lego kocke in pa žoga. Žoga omogoča razvoj otrokove koordinacije in na primer neka igra nogometa omogoča razvoj celotnega spekterja motorike. Že odrasli se radi igramo z žogo, otrok pa seveda še toliko bolj. Hitra menjava smeri, tek – to se zelo težke zadeve za otroka in tako osvoji hojo po neravnem terenu kar je zelo pomembno.

Pred vstopom v šolo pa je še zelo pomembna ena zadeva in to je kreativnost, ki je na vrhuncu pred vstopom v šolo. V današnjem svetu smo preveč usmerjeni v to konvergentno mišljenje pozabljamo pa na kreativnost ki je izrednega pomena. Preveč smo usmerjeni v to, kaj otrok zna in zmore, veščine, bolj pomembno pa je tudi opozarjat na druge aspekte, na primer opazovanje, veščine ki trenirajo tudi naše možgane. To je pomembno za razvoj drugih veščin. Ob vstopu v šolo je otrok sposoben te grobe motorike, držati svinčnik v roki, komunikacije z vrstniki, poslušat navodila, uporabljat stavke, pomembno je, da ne pozabimo da so še druge zadeve na katere moramo biti pozorni. Na primer empatija, kako se spopasti z stresom pri čemer smo starši izredno pomembni. Otroci z ljubečim starševskim odnosom in ljubečim odnosom izredno pomembno vpliva na duševne motnje, kako vzpostavimo sisteme za srečo, pozornost, vse to se vzpostavlja že v tem obdobju.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here