Razvojni koncept Marie Montessori od enega do šestega leta starosti: »Pomagaj mi, da naredim sam«

398
Montessori metoda

V obdobju od treh do šestih let otrok svoje čute še naprej oblikuje, senzibilizira za vedno bolj prefinjene nianse.

V obdobju od enega do treh let otrok potrebuje veliko gibanja, narašča zavedanje sebe in njegova samostojnost. »Pomagaj mi, da naredim sam,« je misel, ki najbolje izrazi pametno pomoč, ki jo otrok ob naraščajoči želji po samostojnosti potrebuje, in ki se izraža tako na področju skrbi zase (oblačenje, hranjenje), kot tudi na področju skrbi za okolje (pomivanje, brisanje, pometanje, zalivanje rastlin). Omogočite mu, da po svojih močeh pomaga pri vsakodnevnem življenju tako doma kot v vrtcu. Z vsemi temi dejavnostmi podprete tudi razvoj fine motorike, ki je v tem obdobju v ospredju.

Močan razcvet doživi tudi razvoj jezika. Z otrokom veliko govorite in poimenujte svet okoli njega. Obdobje do treh let je čas, ko se mimogrede nauči materinega jezika, tudi težjih besed. Otrok se bo v tem času hitro naučil tudi tujega jezika, če ga bo v pogovore vključil bližnji in tega stalno uporabljal.

Svobodna izbira otroka

V obdobju od treh do šestih let otrok svoje čute še naprej oblikuje, senzibilizira za vedno bolj prefinjene nianse. Ima širne zmožnosti za učenje, zanima ga mnogo stvari. Zbrane informacije želi sistematizirati in kategorizirati. Poseben izziv mu predstavlja v tem obdobju pridobiti socialne navade, sprejemljive v določeni družbi.

V ospredju je svobodna izbira že v najzgodnejšem obdobju, da se bo kasneje znal samostojno odločati. Pri tem mu prilagodi okolje in situacije  glede na to, koliko izbire v določenem obdobju zmore. Ko je na primer star dve leti, lahko izbira ali bo za malico jedel banano ali jabolko, ne more pa izbirati iz polne omare oblačil kaj bo oblekel, to je zanj preveč. Izbiro, svobodo mu morate zožiti (npr. ponuditi dve varianti oblačil za v vrtec). Kadar prestopi meje spoštljivega, pa svobode več nima.

Montessori je priporočljiv tudi za otroke s posebnimi potrebami

»Slediti otroku« je eden od temeljnih stebrov filozofije montessori. V okolju montessori je poudarek na posamezniku, na njegovi trenutni stopnji razvoja, kateri se sledi in podpira z različnimi razvojnimi materiali in individualnim pristopom. Otrok se znotraj okolja montessori lahko uči v lastnem tempu. Heterogenost skupin že samo po sebi zagotavlja široko paleto spretnosti in znanj, ki jih pedagog montessori prepozna in jim sledi, ter s tem vsakemu otroku omogoča, da je sprejet in spoštovan. Tako lahko tudi otroci s posebnimi potrebami v okolju montessori najdejo svoje mesto.

Viri: Spletna stran Inštituta montessori. Program vrtca montessori, dostopno na naslovu https://www.gov.si/assets/ministrstva/MIZS/Dokumenti/Sektor-za-predsolsko-vzgojo/Programi/Program_montessori.pdf. Montessori, M. Srkajoči um. Ljubljana: Uršulinski zavod za vzgojo, izobraževanje in kulturo, 2006.

Majda Keršmanec

https://institut-montessori.si/

ravnateljica vrtca na Inštitutu montessori, pedagoginja montessori 0 do 6 let

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav