Razvoj ustne votline in izraščanje zobkov

1256
Razvoj ustne votline
Razvoj ustne votline

Najpogosteje izraste prvi spodnji sekalec, okoli 6. meseca starosti otroka, a se morate zavedati, da je okvir izraščanja zobkov zelo širok

Že v 6. tednu nosečnosti se začnejo razvijati mlečni zobje otroka, zato je raznovrstna prehrana nosečnice še kako pomemba. Da ne pride do motenj v mineralizaciji zob, naj hrana vsebuje dovolj mineralov (kalcija in fosfata) in vitaminov (A in D). V zadnjem mesecu nosečnosti pa se začnejo razvijati tudi krone stalnih zob, šestic in enic.

Pravilen razvoj ustne votline

Dojenje predstavlja najbolj idealen način hranjenja, saj se, za razliko od hranjenja po steklenički, jezik giba tako, da zagotavlja pravilno požiranje in oblikovanje neba ter pravilen razvoj ustne votline. Nepravilnosti, ki se lahko pojavijo pri razvoju, se lahko kažejo kot motnje okluzije, zaradi katerih je potrebna ortodontska terapija ali motnje govora, zaradi katerih je potrebna obravnava pri logopedu. Mlečni zobje so za otroka izredno pomembni zaradi žvečenja, razvoja govora in razvoja čeljustnih kosti kot tudi držijo prostor za stalne zobe.

Kdaj pričakujemo prvi zob

Najpogosteje izraste prvi spodnji sekalec, okoli 6. meseca starosti otroka, a se morate zavedati, da je okvir izraščanja zobkov zelo širok. Prvi zobek lahko izraste tudi že pri 4 mesecih, ali pa traja vse do okoli 12. meseca. Vseh 20 zob bo izraslo do 3. leta starosti. Najprej izrastejo spodnji, nato zgornji mlečni sekalci, sledijo jim prvi kočniki, nato podočniki in na koncu še drugi kočniki.

Z umivanjem pričnete takoj ko izraste prvi mlečni zob. Tudi če dojenček še ne uživa goste hrane, se na njegovih izraslih zobeh že nabirajo zobne obloge. Zato boste le z redno higieno uspeli ohraniti otrokove zobe zdrave.

Ščetkanje prvih zob

Zobna ščetka naj bo mehka, s krajšim aktivnim delom (to je del na katerem so ščetine). Otrok naj pri umivanju zob leži (na previjalni mizi ali postelji), da je otrokova glava naslonjena na podlago. Največkrat se zgodi, da starši ne uspejo očistiti celotne površine zoba, zato med ščetkanjem poskrbite, da boste videli vse ploskve otrokovih zob. Pri tem potrebujete tudi primerno svetlobo.

Pri ščetkanju zgornjih sprednjih zob ustnico privzdignete, pri ščetkanju zadnjih zgornjih zob pa otroku privzdignete brado in glavo zvrnete nekoliko nazaj. Med umivanjem lice nežno umaknete s prstom proste roke. Le tako lahko dobro vidite vse ploskve zob, ki jih boste poščetkali. Ščetkanje zob v spodnji čeljusti je običajno nekoliko lažje, tudi tu pa si (zato, da bi lahko vse ploskve zob videli) pomagajte tako, da s prsti proste roke, med ščetkanjem umikate lice in ustnico.

Zvečer otroku umijte zobe po zadnjem obroku. Ščetko naj bi menjali na tri mesece oz. ko le ta prične cveteti. Za ščetkanje zob (od izrasti prvega zoba dalje) se priporoča zobna pasta, ki naj vsebuje 1000 ppm F (fluorida), kot to priporoča Evropsko združenje otroških zobozdravnikov. Količina paste na ščetki naj bo do 2. leta za velikost riževega zrna (več najdete na tem linku).

Prva izkušanja pri zobozdravniku

Priporočljivo je, da otrok prvič obišče zobozdravnika v obdobju med 6. in 12. mesecem starosti, ne glede na število izraslih zob in tudi če nima težav. Pedontologu in staršem obisk omogoči pogovor o otrokovih prehranskih navadah, morebitnih razvadah in primerni skrbi za ustno zdravje. Otrok bo spoznal ambulanto, vzpostavil pozitiven odnos do zobozdravnika in zgradil zaupanje. Otroka nikoli ne strašite z zobozdravnikom in tudi če imate sami strah, tega ne pokažite otroku. Od 3. leta naprej otrok obiskuje otroškega zobozdravnika vsakih 6 mesecev.

Mojca Košorok

Mojca Košorok dr. dent. med.

https://www.zd-lj.si/zdlj/index.php?lang=sl

spec. otroškega in preventivnega zobozdravstva, Zdravstveni dom Ljubljana - enota Vič Rudnik

Tea Grdiša

http://www.zd-lj.si/zdlj/

dr. dent. med, Zdravstveni dom Ljubljana – Šentvid

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav