Razvoj ploda v prvih 14. tednih

0
8497

V prvih treh tednih poteka celični razvoj, nato pa se začne od tedna do tedna razvijat plod, od tega da se en teden razvijajo jetra, ledvice, prebavni sistem, živčevje tako nekako, da so do 12. in 13. tedna razviti vsi najbolj nujni organi, se pa še kasneje naprej razvijajo in rastejo.

S Tino Brenkuš (prej Golež), dipl. babico, smo se pogovarjali o podrobnem razvoju embria in nato fetusa. V prvih 14 tednih se plod v celoti razvije, v nadaljevanju pa se organi le še razvijajo, plod raste in izpopolnjuje.

Razvoj ploda v prvih tednih

Od 4. tedna naprej se meri tudi velikost ploda, to se meri od glavice do trtice, in že takrat je velikost ploda nekje od 0,36 do 1 milimetra. V 5. tednu plod zraste do nekje 1,25 milimetra. Takrat je telo še razvito na glavo in rep. Začne se že razvijati osrednje živčevje, jetra in ledvice in mišice. V 6. tednu zraste nekje do 2 in 4 milimetra, takrat že srce bije samo, začne se oblikovati glava, začne se razvijat zasnova prebavne poti, trebušna in prsna votlina in hrbtenica.

V 7. tednu je otroček oziroma plod ali mebro, kot ga v tem času še imenujejo velik nekje od 4 do 5 milimetrov. V tem tednu se razvijajo pomembni organi in je zato v tem tednu zelo ranljiv, v tem smislu, da če ženska ne ve, da je nosečnica, so lahko problem kakšna zdravila, droga, alkohol, ki lahko vplivajo na otročka.

Nekje do 12. tedna je tisto kritično obdobje, do kadar je možen spontani splav, zato je res priporočljivo da se v tem času ženske izogibajo vsem tem rizičnim dejavnikom. V 8. tednu je otroček že velik nekje med 14 in 20 milimetrov, hrustanec postaja trši, razvije se mu jezik, nosnic, čeljusti se zdržita v usta, razvije se mu notranje uho. V 9. tednu je embro velik nekje med 22 do 30 milimetrov, razvijejo pa se stopala in dlani, oblikujejo se prsti in na njih blazinice.

V 10 tednu naj bi bil otroček velik med 31 do 42 milimetrov in tehtal 5 gramov. Takrat se embrio že imenuje plod ali fetus, začnejo mu rast možgani, zametki zob v dlesnih, gležnji, sklepi. Takrat se tudi začenja razvoj spolovil, ampak je še prezgodaj, da bi lahko določili spol. Razvije se tudi želodec, črevesje in srce je tukaj že skoraj v celotni meri že razvito.

Po 11. tedni je konec kritičnega obdobja

V 11. tednu je plod velik od 44 do 60 milimetrov in težek nekje 8 gramov. Tu nekje je konec kritičnega obdobja za možnost spontanega splava. Glava zavzema polovico telesa, takrat že zeha, požira, razvijejo se tudi nohti in dlačice, razviti so življenjsko pomembni organi, jetra, ledvice, črevesje, možgani in pljuča so razviti že v celoti in delujejo. Do konca nosečnosti morajo samo še rasti in dozoret.

V 12. tednu je plod velik 61 milimetrov, težek od 8 do 14 gramov, razvit je od glave do pete, rastejo mu že lasje in nohti, razvijejo se glasilke, žleza hipofiza, premika že roke, prste na dlaneh, stopalih, se smeji in sesa svoj palec. Posteljica pa že takrat začne skrbet za pretok med maternico in otročkom. Ključen razvoj poteka v prvem trimesečju, naprej otroček to samo še razvija in da določene stvari še dozorijo ter seveda pridobiva na velikosti in teži.

Tina Brenkuš

http://www.buscek-center.com/

dipl. babica, Bušček center

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj