Razvoj otrokovega potenciala preko gibanja

0
562
pedokinetika
pedokinetika
Vsak človek lahko najde svoj osebni slog, svojo prav posebno pot, kako bo nekaj storil v kateri koli dejavnosti, ki jo življenje omogoča. Dandanes ljudje nič več ne želijo raziskovati in raziskati nešteto možnosti, da bi odkrili svoj slog, svoj prav poseben način v povezovanju in razumevanju sebe in okolice, saj dandanes obstaja za prav vse poseben način, kako naj se lotimo določene dejavnosti v najširšem pomenu. Vsak od nas je sposoben najti svoj način, svojo prav posebno pot, ker to nosi v sebi, intuitivno, prav preprosto – naravno!

Ta prav posebna pot se začne s prvim dvigom in obratom glave na levo in desno, na koncu se postavi na obe stopali in vzravna hrbtenico, ki se je vse od rojstva organizirala in povezovala gibanje med glavo in medenico. Skladno z organizacijo skeleta in mišičja vse od rojstva prek porajanja izvornih gibov in nadgrajevanja v funkcijo premikanja in interakcijo z okoljem se človeku oblikuje temelj samopodobe. Prva samostojna vzravnava brez opore in prvi korak nista odvisna le od fizične zrelosti, ampak predvsem od volje in odločitve malega človeka, da se premakne v prostoru. To se lahko zgodi, ko je otrok popolnoma prepričan v stabilnost svoje medenice in je raziskal vse možnosti, da razume ravnotežje in svojo stabilnost na povsem intuitiven način. Ko mu vzpostavljanje vzravnave telesa ne predstavlja več izziva, se odloči za največji izziv v življenju – za korak naprej, ki je toliko bolj gotov, kolikor bolj je otrok sam prišel do intuitivnega razumevanja ravnotežnih zakonitosti in zmore sam koordinirano hoteno premikati svojo medenico. Ne glede na položaj in vrsto tal, se učinkovito in veselo koordinirano premika z usklajenim delovanjem mišic upogibalk in iztegovalk ter tako v vsakem spremenljivem položaju vzpostavlja učinkovito ravnotežje in se lahkotno premika. Glava na vrhu hrbtenice koordinirano sledi medenici, ki je prek vretenc hrbtenice funkcionalno organizirana, povsem prosto se premikajo roki in ramena s trupom, ki lahkotno vzdržujejo vzravnan položaj in vse vmesne spremembe v gibanju.

Kaj je Pedokinetika

Pedokinetika je sistem razvoja dojenčka od rojstva do samostojne hoje, teka in skoka. Razvojni sistem ponuja optimalne razvojne funkcionalne prijeme s katerimi lahko kvalitetno  navežemo stik z dojenčkom in jih dnevno udejanjamo v odnosu in negi dojenčka, z namenom omogočiti učinkovitega v razvoj in rast nevromišičnih povezav in izražanju danega potenciala z rojstvom. Temelji na individualnem razvoju centralnoživčnega sistema na podlagi najsodobnejših spoznanj plastičnosti možganov, spoznanj vpliva težnosti na razvoj nevromišičnih povezav in izvornega porajanja gibov, ki se oblikujejo v možganske poti in individualno povezanostjo starša z otrokom. Tako potencial, ki ga dojenček nosi v sebi dobi nešteto možnosti, da se izrazi.

Razvoj se nadaljuje s kobacači, kjer otrok osvaja ravnotežje na vseh nivojih in se optimalno organizira v vzravnavi. Otrok preko premikanja-gibanja ustvarja in doživlja na vseh plasteh življenja in razvoja v tem obdobju. Gradi funkcionalne povezave, ki ga pripeljejo do prvega, samostojnega in odločnega koraka.

Prešli smo v fazo hoje. Otroka usmerjamo v nadaljevanje razvoja  izvornih gibanj in pridobivanje in doživljanje celostnega gibanja. Skozi igro gibanja s staršem in premagovanjem poligona, je otrok izpostavljen izkušanju funkcije giba, optimalnemu organiziranju  samoizražanja. Uvaja se poslušanje, sledenje, občutek za zaznavno orientacije, zvok, tip, okus in izvorno izražanje ob različnih ritmih.

Sledi prehod v razvoj in krepitev motoričnih spretnosti in sposobnosti. Vadba pridobiva značilnosti osnov športne vadbe. Skozi ustvarjalnost in domišljijo doseže tudi plesna gibanja. Poudarek, je na tem, da otroka povabimo, da z veseljem in navdušenjem izraža tisto kar občuti v sebi. Igra prihaja v zgodbo in vključevanje zaznav vezanih na naravo in njene cikle ter različne zvoke in melodije, ki jih pozna življenje. Razvoj otroka v fazi hoje nadgrajujemo s kompleksnejšimi gibi in gibanjem. Vse več je izvajanja tehničnih elementov; osnovnih gimnastičnih vaj. Vadba je osnovana na ritmu in poslušanju. Še vedno je poudarek na izvornem izražanju, a več ob različnih ritmih.

Izvorni gibi prerastejo v motorične spretnosti. Razvijamo koordinacijo, moč, ravnotežje, preciznost, timing. Poudarek je na sodelovanju in gibanju v skupini in občutenju sovrstnika. Poglobljeno se nadgrajuje otrokovo doživljanje, da zna po svoje izraziti tisto kar čuti in želi – predvsem kako to on želi.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here