Razvoj otroka v prvih treh mesecih

0
8199
Razvoj otroka.
Razvoj otroka.

V prvih dneh življenja lahko novorojenček izgubi nekaj teže, vendar je to povsem normalno, saj se prilagaja na življenje izven maternice. V prvem mesecu življenja otrok zraste v povprečju dva do štiri centimetre. Teža glave novorojenčka je enaka četrtini telesne mase, zato ni presenetljivo, da mišice v začetku niso dovolj močne, da bi držale otrokovo glavo. Mehur je pri dojenčku sprva zelo majhen. V njem se lahko zbira le približno 60 do 100 ml urina. Zato in ker občutek mehurja še ni povsem razvit, otroci zelo pogosto lulajo. Tudi novorojenčkov želodec je še vedno zelo majhen (v velikosti kokošjega jajca).

1. mesec: spremenijo se obrazne poteze, noge se raztegnejo, povečuje pa se tudi čas, ko je dojenček buden. Razvoj mišic se začne pri vratnih mišicah, ki podpirajo glavo, sledijo jim ramena, hrbet in končno noge. Ko se pogovarjate z dojenčkom lahko vidite, kako premika usta. Ob koncu 1. meseca lahko že obrača glavo. Pri 6. tednih lahko pride do »izbruha rasti«, vaš otrok bo tedaj prišel v novo razvojno fazo, bo veliko bolj lačen in nezadovoljen.  

2. mesec: začnejo se pojavljati prvi nasmeški, dojenček se zanima za vse kar se dogaja v njegovi okolici. V drugem mesecu bo pridobil približno 800 g teže in 3 do 4 cm. Dojenček lahko določi elemente, ki so v oddaljenosti 25 cm od njegovih oči.  

3. mesec: zanj je zdaj bolj kot spanje pomembna igra. Dojenček je v razburljivem prehodnem obdobju, ki je pomembno za njegov razvoj. Pridobivati začne maščobo – ob rojstvu je le-te bilo le 10 odstotkov, sedaj pa je je okoli 30 odstotkov. Vratne mišice se razvijejo do te mere, da lahko otrok, ko leži na hrbtu, za kratek čas dvigne glavo. V tem času morate biti bolj pozorni, da ne pustite dojenčka samega na previjalni mizi, saj se začne vrteti iz trebuščka na hrbet. V tem času se večina dojenčkov zelo rada igra s svojimi prsti.

Vir: Eltern

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj