DojenčekRazvojni mejniki in težaveRazvoj otroka po montessori

Razvoj otroka po montessori

Prvih 6 do 8 tednov po rojstvu otroka je obdobje simbioze. Mama je v tem času ključna za otroka. Najbolj je zadovoljen v maminem objemu, ob poslušanju njenega glasu, petja ter ob dojenju, kjer se mama in otrok ponovno povežeta v celoto. Občutek varnosti bo nudil red v okolju tako v prostoru (stalen prostor za nego, hranjenje, spanje, gibanje) kot v času (ponavljajoče rutine).

Kako podpreti razvoj otroka

Velik napredek je v prvem letu opazen na področju gibanja, kar pomeni, da se ponudi dovolj možnosti za gibanje. Že v prvih mesecih življenja naj bo otrok v svojih mirnih budnih obdobjih na tleh, primerno oblečen, da se lahko preteguje, giblje. S spremembami v okolju ga podprete tudi v času, ko se začne premikati po prostoru, v času plazenja in hoje.

Za razvoj jezika je pomembno, da se z otrokom veliko pogovarjate (jezik naj bo bogat, jasen in točen), pojete, skupaj prebirate knjige.

Samostojnost

V tem obdobju se otrok uči prve samostojnosti (pije iz kozarca, se hrani, zaspi, izbere igro, si umije roke). Pripravite mu majhno mizo, za katero lahko sede, nizko posteljo, kjer lahko leže in vstane sam, obešalnik za obleke in brisače na višini, ki jo doseže.

Otrok je, kot pravi Maria Montessori, tudi čutni raziskovalec. S svojimi čuti raziskuje okolje in začne s pomočjo zaznavnega raziskovanja postopoma tudi razumeti okolje, ki ga obdaja. Zato zagotovite bogato okolje, kajti le kar otrok lahko zazna s svojimi čuti, tudi razume in bo preko zaznav postalo del njega.

Viri: Spletna stran Inštituta montessori. Montessori, M. Srkajoči um. Ljubljana: Uršulinski zavod za vzgojo, izobraževanje in kulturo, 2006.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj