Razvoj nedonošenčka

5442
nedonošenček
nedonošenček

Nedonošenčki so nekaj časa svojega razvoja drugačni in manjši od ostalih dojenčkov njihovih starosti. Od donošenih otrok se razlikujejo po velikosti, teži, zunanjem videzu in sposobnosti za življenje ter razvoj.

Poizkušali vam bomo razložiti in povedati nekaj dejstev o tem, kako je videti nedonošenček pri različnih starostih, česa je sposoben in česa ne. Ker so nedonošenčki med seboj različni, se lahko njihov razvoj med seboj razlikuje in pride do odstopanj.

Nedonošenček rojen med 24 in 28 tedni: Otrok po večini tehta med 600 in 1400 grami, v dolžino meri med 25 in- 33 cm in skoraj ves čas prespi. Zbuja se le za kratek čas, preden postane lačen. Opaziti bo, da ima relativno veliko glavico v primerjavi s telesom. Po celotnem telesu je poraščen z dlačicami, imenovanimi lanugo. Pojavi se med 17. in 20. tednom nosečnosti in same izginejo ob terminu poroda.

Nedonošenček rojen med 29 in 34 tedni: Otrok po večini tehta od dobrega kilograma do 2500 gramov in v dolžino meri med 30 in 35 cm. Skozi njegovo tanko kožo lahko prosevajo posamezne krvne žile, ki jih bodo v naslednjih tednih prekrile maščobne blazinice.

Nedonošenček rojen med 35 in 37 tedni: Otrok tehta ob rojstvu med 1600 in 3400 grami in v dolžino meri od 38 do 45 cm. V primerjavi z novorojenčki, ki so rojeni ob terminu, so videti manjši in bolj suhi, vendar hitro pridobivajo na telesni teži.

Pogoste lastnosti nedonošenčkov

RANLJIVA KOŽA: Bolj kot je otrok rojen prezgodaj, tanjša in večje pomanjkljivosti so v posameznih plasteh. Paziti moramo pri nanosu različnih krem, saj zaradi tanke in prepustne kože telo vse snovi vsrka vase.

HUJŠANJE: Vsi novorojenčki po rojstvu izgubijo na telesni teži zaradi deleža vode, kar imenujemo ˝fiziološki˝ padec telesne teže. Pri nedonošenčkih je ta delež 10- 15 % porodne teže.

VZDRŽEVANJE TELESNE TEMPERATURE: Prehitro rojeni otroci so podvrženi hitrejšemu izgubljanju telesne temperature. To se zgodi ker imajo manj kožnega maščevja, ki jim služi kot toplotni izolator. Zato so sobe v bolnišnicah, ki so namenjene njim še bolj ogrevane.

DIHALNI PREMORI: (napadi apneje, apnoične atake). Njihov način dihanja, ko za 5 do 10 sekund prenehajo dihati je znak nezrelosti dihalnega središča v možganih, pljučih ter dihalnih poteh in je popolnoma nenevaren in normalen za njih.

Pomoč za boljši razvoj po odpustu iz bolnišnice

Najboljša poporodna oskrba nedonošenčka se prične s takojšnjim obiskom patronažne medicinske sestre na domu. Svetujemo vam, da jo pokličete in se dogovorite za njen obisk.

Vaš otrok potrebuje tudi osebnega zdravnika oz. pediatra. Pediatri so specializirani za oskrbo otrok in mladostnikov ter se na razvoj nedonošenčka dobro spoznajo. Obiskovali boste preventivne preglede v pediatričnih ambulantah (posvetovalnice), kjer bodo strokovnjaki redno spremljali razvoj vašega dojenčka.

V naši državi velja tudi dogovor, da se otroka, ki se je rodil z rizičnimi tveganji, dodatno spremlja še v razvojni ambulanti, ki so regijsko organizirane po celotni Sloveniji in vsem približno enako dostopne.

Ob ugotovljenih večjih težavah pri pregledu, zdravnik otroka usmeri na nevrofizioterapijo, kjer se uči drže in gibanja, ki se pri drugih otrocih razvije spontano.

Pri razvoju večini nedonošenih otrok pa redko pride do trajnih posledic v razvoju. Nekateri izmed njih potrebujejo dodatno pomoč, vendar vseeno sledijo svojim vrstnikom. Zelo redko se pojavijo težave, kjer otrok potrebuje poseben, prilagojen program. Da se ustrezna pomoč zagotovi čim prej, je nujno potrebno natančno spremljanje razvoja in medsebojno sodelovanje staršev ter strokovnjakov.

 

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav