Razvoj možganov

0
2214
Razvoj možganov
Razvoj možganov

Otroštvo je obdobje intenzivnega učenja. Spodbujajte razvoj možganov z glasnim branjem, prijetnim okoljem in se pogovarjajte z otrokom.

Ob rojstvu donošenega, zdravega novorojenčka možgani tehtajo 300 g (10 % telesne teže). Razvoj možganov bo potekal do popolnosti, ko bodo zrasli do končne teže 1400 g (2 % telesne teže).

Sinapse

Nastajajo, se krepijo ali izginjajo vse življenje. Sinapse, ki se uporabljajo istočasno, se med seboj povežejo in uskladijo. Dinamični procesi na sinapsah omogočajo obdelavo informacij v otroštvu (razvojna plastičnost); otroku in odraslemu pa omogočajo učenje in pomnjenje še pozno v starost (plastičnost učenja in spomina) ter nadomestitev izgube delovanja ob poškodbi (plastičnost, ki jo spodbudi poškodba).

Razvoj možganov

V prvih dveh letih življenja se možgani izredno hitro razvijajo. Vzpostavijo se temelji za razvoj govora, učenja, logičnega mišljenja in tudi čustvovanja. Zgodnje otroštvo je kritično obdobje za razvoj večine sistemov v osrednjem živčevju, ki omogočajo veščine in znanja, ki jih potrebujemo kasneje v življenju. Pri tem je izredno pomemben vpliv okolja: kvalitetna in količinsko zadostna prehrana, priložnosti za usvajanje veščin in prijazno, ljubeče okolje, ki omogočajo optimalno uresničitev vrojenega, genetsko določenega potenciala posameznika.

Vaš vpliv je zelo pomemben
 • Med nosečnostjo je pomemben zadosten energetski vnos (raznovrstna hrana, dovolj mineralov in vitaminov, dodatki s folno kislino) – v povprečju dodatnih 300 kalorij dnevno in dodatnih 10–12 gramov proteinov.
 • Kakovost in količina hrane je pomembna tudi do otrokovega drugega leta. Otroci, ki so v tem obdobju podhranjeni, so lahko fizično manjši in zaostajajo v razvoju. Njihovi možgani so v povprečju manjši, saj je rast dendritov okrnjena, mielinizacija je zmanjšana, število podpornih celic v možganih je manjše.
 • Vzpostavite okolje, kjer se bo otrok večinoma dobro in varno počuti, bo ljubljen in bo imel dovolj čustvene podpore, vključno z ljubečim telesnim stikom (božanje, crkljanje), saj boste tako spodbudili razvoj hormonov sreče, ki bodo otroku tudi kasneje pomagali v stresnih situacijah.
 • V kritičnih obdobjih zgodnjega otroštva se otrok uči hitreje in bolj temeljito. Na žalost to pomeni tudi, da zamujena obdobja kasneje težko nadomestimo.
 • Glasno branje lahko spodbuja razvoj otrokovih možganov.
 • Za dober razvoj so pomembne gibalne veščine, saj otroku omogočajo raziskovanje in spoznavanje svojega telesa in okolice ter usvajanje specifičnih veščin. Pri tem otroka ne silite v hitrejši razvoj, temveč ga spodbujajte, zagotovite mu varne pogoje in ponudite raznovrstne dejavnosti.
 • V zgodnjem otroštvu se vzpostavijo ključni vzorci delovanja in mišljenja. Kasneje se lahko ti vzorci spremenijo, a sta napor in čas do teh sprememb velika.

Otroštvo je obdobje intenzivnega učenja, razvoj možganov je pomemben. Kar se otrok nauči v t. i. kritičnih obdobjih, se nauči veliko hitreje in bolj temeljito kot v kakšnem drugem obdobju. Za različne predele možganov obstajajo različna občutljiva obdobja (za govor in logiko je ključno obdobje do 4. leta starosti). Zato je pomembno, da se v tem obdobju kar se da veliko ukvarjajte z otrokom in ne izpustite tega pomembnega obdobja.

Razvoj možganov
Razvoj možganov

Do starosti sedmih let se zaradi neposrednega vpliva otrokovih življenjskih in čustvenih izkušenj na novo ustvari na milijone povezav v možganih. Potem pa se ustvarjanje povezav upočasni. Povezave, ki jih uporabljamo pogosteje, se ohranijo in lahko tudi okrepijo. Tiste, ki jih ne uporabljamo dovolj, izginejo. Povezave, ki se uporabljajo istočasno, pa se med seboj povežejo. Hitrost prenosa informacije preko povezav z odraščanjem narašča in doseže vrh v mladostniškem obdobju. To je posledica mielinizacije, ki se zaključi v zgodnji odrasli dobi.

Kako lahko spodbudite zorenje živčnega sistema

 • Pri spodbujanju učenja v zgodnjem otroštvu je pomemben vpliv okolja, zato otroku omogočite kvalitetno, raznovrstno in količinsko zadostno prehrano, priložnosti za usvajanje veščin ter prijazno in ljubeče okolje. Otrokova sposobnost učenja se ob spodbudnem okolju lahko poveča tudi za četrtino.
 • Za učenje je pomemben vzgled.
 • Pogovarjate se s svojim otrokom. Raziskave so namreč pokazale, da znajo otroci pri dveh letih tudi do 300 besed več od svojih vrstnikov, če se starši z njimi pogovarjajo bolj intenzivno.
 • Uvajanje otroka v vrtec naj bo čim manj stresno. Otroku pomagajte pri obvladovanju stresa. Raziskave dokazujejo, da na kakovost otrokovega življenja odločno vpliva, ali ste v njegovih možganih ustvarili dobre sisteme za obvladovanje stresa ali ne.
 • Intenzivni izbruhi besa, stiske, kričanja in jeze velikokrat niso znaki, da je otrok poreden, ampak kažejo na dejstvo, kako nezreli so še otroški možgani. Zgornji predeli možganov še niso tako razviti, da bi lahko sami od sebe pomirili te čustvene izbruhe. Pri tem otrok potrebuje vašo pomoč (velikokrat le bližino in pogovor), da se pomiri. Če se boste primerno odzivali na njegove čustvene potrebe, se bodo v njegovih možganih začele razvijati odločilne povezave, kako odreagirati v določenih čustvenih situacijah.
 • Vsako otrokovo stisko obravnavajte resno. Ugotovite, kako doživlja stisko, opišete mu jo z njemu primernimi besedami in mu dajte vedeti, da ga razumete. Otrok naj čuti, da ste čustveno močni in da obvladate situacijo. Pri tem vztrajajte pri prej določenih mejah, ostanite mirni in otroka telesno potolažite.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here