DojenčekRazvoj malčkovega okusa

Razvoj malčkovega okusa

Razvoj malčkovega okusa se začne že v maternici pred rojstvom. Otrok preko požiranja plodovnice zazna »molekule« hrane, ki jo je zaužila mama.

Kdaj se začne razvoj malčkovega okusa

Materina prehrana lahko, zlasti v zadnjih mesecih nosečnosti, pomembno vpliva na senzorične preference potomca. Razvoj okusa se nadaljuje tudi v času dojenja. Podobno kot med nosečnostjo, se tudi preko materinega mleka prenaša okus zaužite hrane na otroka. Doječa mati lahko z uživanjem pestre in raznolike prehrane ugodno vpliva na navajanje otroka na raznolike okuse in s tem zmanjša možnost razvoja neješčnosti.

Kakšne »okuse« otroku ponuditi najprej

Dojenčki pogosto zavračajo kislo in grenko hrano, hitro pa sprejmejo sladka živila zaradi prirojene težnje po sladkem. Priporoča se, da ko začnete z uvajanjem hrane, otroku najprej ponudite zelenjavo, krompir, meso, žitarice in šele na koncu sadje.

Če otroka navajate na gosto hrano po tradicionalni tehniki (princip »tekoče pasirana hrana – gosto pasirana hrana – koščkasta hrana«), mu najprej ponudite zelenjavno – krompirjeve – mesne kašice, nato pričnete z uvajanjem mlečno – žitnih kašic in na koncu še žitno – sadne kašice.

Druga metoda uvajanja goste hrane se imenuje »Uvajanje čvrste hrane na željo otroka«. Ta velja za alternativno tehniko uvajanja goste hrane, pri čemer se otrok že od začetka hrani sam. Pri tej metodi starši otroku ponudijo hrano v koščkih in preskočijo fazo pasirane hrane. Otrok se s hrano spoznava skozi dotik, vonj, teksturo in okus. Tudi pri tej metodi se najprej priporoča uvajanje zelenjave, škrobnatih živil, žit, rib, mesa in šele nato sadja.

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj