OtrokRazvoj malčkovega imunskega spomina

Razvoj malčkovega imunskega spomina

Malčkov imunski sistem se začne graditi ob rojstvu, njegov razvoj pa se zaključi v zgodnjem najstniškem obdobju (13.–14. leto). To obdobje je zato posebnega pomena za razvoj imunskega spomina in odpornosti otroka, ki se razvija z zagotavljanjem zdravja črevesja s hrano in dobrimi bakterijami ter tudi z vajo – boleznijo.

V črevesju se nahaja kar 60 % celic imunskega sistema. Imunski sistem se krepi z zdravo hrano, veliko gibanja na svežem zraku, dovolj spanja, primernimi igrami in vsekakor s tem, da se otroka ne drži v sterilnem okolju. Otroku ponudite zdravo prehrano, polno vitaminov in mineralov, da bo njegova črevesna flora ostala zdrava in bo s tem krepil imunski sistem.

Imunski sistem ob rojstvu ne deluje samostojno

Malčkov imunski sistem mora izoblikovati imunski spomin oz. imunsko inteligenco. Ob rojstvu je odvisen od protiteles v materini posteljici ter od prvega mleka po porodu, kolostruma. Zato je tudi pomembno, da že v času nosečnosti zaužijete dovolj hranilnih snovi in imate uravnotežen jedilnik (veliko sveže zelenjave pripravljene na sopari in zmanjšan vnos sladkorja). Pri razvoju imunskega sistema otroka je pomemben že sam porod, saj mati med vaginalnim porodom otroku preda veliko dobrih bakterij (bifidobakterije). Drugi člen v verigi razvoja imunskega spomina otroka je dojenje. Otrok v maternici prejema materine imunoglobine, ki mu v prvih mesecih služijo kot ščit proti okužbam. Vendar ti počasi tudi izginjajo iz otrokovega telesa in takrat začne otrok sam proizvajati imunoglobine. Materino mleko pa predstavlja nove zaloge imunoglobinov, ki ščitijo otroka pred boleznimi.

Naučite se opazovati vašega otroka

Podobno, kot se otrok uči gibati in govoriti, tako se uči tudi njegov imunski sistem. Otroka se naučite opazovati, saj boste tako lahko hitreje prepoznali, kako pristopiti k spodbujanju njegovega imunskega sistema.

Že iz spremljanja dojenčkovega blata lahko prepoznate, kako se razvija njegov imunski sistem. Pri malčkih pa vam informacijo sporoča tudi njegov odziv na bolezni. Otroci imajo pogosto vneto žrelnico in grlo. Vzrok lahko izvira iz sedeža otrokove imunosti v telesu – žrelnica, saj se pljuča in črevesje v telesu šele izoblikuje. Takrat je treba otrokov imunski sistem okrepiti z dobrimi bakterijami in poskrbeti za vnos vitaminov in mineralov iz sadja in zelenjave. Zdravljenje s protibolečinskimi tabletami (razen če jih predpiše zdravnik) pogosto lahko vpliva na to, da bo kratkotrajnih bolezni več in bodo vplivale tudi na razvoj imunskega spomina.

Za krepitev imunskega sistema bodite pozorni tudi na del telesa, skozi katerega otrok izgublja energijo. To so mrzli in/ali vlažni deli telesa. Poskrbite, da so otrokova stopala vedno topla (tudi z volnenimi nogavicami), saj otroci z mrzlimi nogami pogosto izgubljajo energijo ledvic. Opazujte tudi, ali se otrok med spanjem poti in ima mokro glavo ter hrbet. Ko malček zaspi preverite in potipajte predel hrbta med lopaticami. V kolikor je predel hladen in vlažen to lahko nakazuje na zmanjšanje energije pljuč, na primer pri otrocih z astmo, kašljem, bronhitisom je ta del telesa, ko zaspijo, vlažen in hladen.

Najpomembnejša je hrana

Stanje v črevesju in okrepljen imunski sistem je treba vzdrževati, kar boste dosegli z zdravimi obroki. Predvsem z večerjo, ki je sestavljena iz zelenjave (je bazična), da z vlakninami redno hranite dobre bakterije. Slabe bakterije se hranijo iz ogljikovih hidratov in sladkorja.

Poskrbite še za pravilno presnovo sladkorja. Zjutraj je zajtrk lahko bolj sladek, vendar z dobrim sladkorjem, ki naj bo zaužit do 9.00 ure (npr. lahko tudi palačinke iz polnozrnate moke). V dopoldanskem času lahko poje malček tudi kos svežega sadja za malico. Za kosilo pripravite riž na tisoč in en način ali polnozrnate testenine. Solatnih listov pa naj bo toliko, kot ima otrok let. Zmanjšajte mlečne izdelke ter izberite zelenjavno večerjo, s stročnicami ali z ribo, ali mesom in jajcem.

Vir: www.Saeka.si.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj