Razvoj komunikacije pri otroku

2399

Kako poteka razvoj komunikacije pri otroku? Pomembno je tudi, da je v komunikaciji spoštljiv odnos, čeprav ta ni enakopraven, zato v pogovoru z otrokom ni ustrezna prevelika uporaba pomanjševalnic in pootročenje pogovora.

Tina Bregant, dr. med., s Pediatrične klinike v Ljubljani, razlaga o sistemu zrcalnih nevronov, ki nam pomaga pridobitev jezika, komunikacijo in življenje v skupnosti. In ravno ponavljanje je ključno pri učenju komuniciranja in samega življenja v civilizaciji. Več v videu.

Pri komunikacije je zanimivo omeniti sistem zrcalnih nevronov. To je sistem nevronom, kater so prvič opisali pri opicah, ko so ugotovili da opica, ko opazuje drugo opico, da se tej opici sprožijo isti aktivacijski potenciali v istem področju, kot pri tisti opici, ki je segla po oreščku in ga dala v usta. To je bilo zelo presenetljivo.

Danes mislimo, da je to sistem nevronov, ki nam omogočajo da se naučimo jezika, komunikacijo in življenje v skupnosti. Eden od vodilnih nevrologov Ramachan celo verjame da so ti zrcalni nevroni odločilni, da živimo v civilizaciji. Okoli 40 000 let pred našim štetjem se je začela civilizacija in to se nekako povezuje z delovanjem teh zrcalnih nevronov, ker možgani se niso toliko spreminjali, verjetno pa se je pridobil ta sistem.

To je sistem komuniciranja, jezika, kajti kako se mi naučimo jezika? Mi se ga naučimo s posnemanjem, otrok ponavlja besede, mi smo mu vzgled, mi smo mu vzor in to je pri govoru izredno pomembno. Če je otrok v zdravem, prijetnem okolju, spet gre podobno kot pri hoji, da je to vrojen mehanizem, je edinstvena značilnost, tako hoja kot tudi govor, ki jo ima samo človek, tega ne najdemo pri nobenih drugih živalskih vrstah, lahko s tem gibanjem, ki je zapisan v naše gene, pa vendar se uresniči le v ljubeči človeški skupnosti. In na to včasih pozabimo, mislimo da je dovolj, da otrok bere, da se z njim pogovarjamo, pogovor je izrednega pomena, pa ne zato, da ponavljamo besede, ampak gre za ljubečo interakcijo med tabo in mano, deliva svoje misli. Čas za pravljico, to je izredno pomembno, dve do tri letniki, to je zelo dragocen čas, to je takrat ko je zunaj tema je pri vas v varnem naročju, in skupaj bereta pravljice, predelujeta situacije, lahko se tudi pogovarjata in to je namen komunikacije.

Se pa z otrokom pogovarjamo kot z odraslim ali uporabljamo pomanjševalnice? Otrok in odrasel morata imeti spoštljiv odnos. Ne gre za enakopraven odnos, tukaj moramo le odrasli vedeti, da smo tisti, ki smo odgovorni za otroka, tudi formalno, pravno in tukaj sploh ni dileme kdo je vodja odnosov. To je naša naloga in naša odgovornost. Ampak je to vzajemen odnos, mi moramo biti tudi do otroka vsaj toliko spoštljivi, kot smo spoštljivi do odraslega. Uporaba pomanjševalnic sem pa tja, kot ljubkovalnic že, navsezadnje jih tudi uporabljamo v odnosih z odraslimi. pootročenje besed in uporaba nekih čudnih besed, za vsakdanja opravila, kot je papcanje, pupcanje, pa ni ustrezno.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav