Razvoj imunskega sistema otroka do 1. leta

3516

Poskrbite za uravnoteženo prehrano dojenčka in vas samih, saj se med 60 in 80 % imunskega sistema nahaja v črevesju. Otrokov imunski sistem se začne razvijati že v nosečnosti, razvoj pa traja do približno šestega ali sedmega leta.

Pomen zdrave črevesne flore v nosečnosti

V nosečnosti je otrok v celoti odvisen od matere, od hrane, ki jo vnaša v telo, kako dobra je njena črevesna flora, kako umirjeno nosečnost preživlja in ali se dovolj giblje. Preko srčno-žilnega sistema prehajajo celice matere na nerojenega otroka in gradijo njegovo telo. Preko posteljice prejema materine imunoglobuline, ki ga zaščitijo pred okužbami v prvih mesecih življenja. Po porodu začnejo ti počasi izginjati iz otrokovega telesa in takrat začne otrok sam proizvajati svoje lastne imunoglobuline. Toda ključno je, da se na materino imunsko pomoč zelo zanaša prav vso dobo dojenja, ne glede na to, kako dolgo dojenje traja.

6 nasvetov v nosečnosti:

  • gibajte in sprehajajte se v naravi,
  • redno zračite stanovanje,
  • vnašajte naravno pridelano, zdravo hrano, z veliko sadja in zelenjave,
  • jejte zadostne količine naravnih vitaminov in mineralov, ki so prisotni v sadju in zelenjavi, pa tudi v nepredelanih maščobah in drugi naravni hrani,
  • ne pretiravajte z vitaminskimi prehranskimi dopolnili, saj lahko izolirane snovi sprožijo slabo počutje in neravnovesja,
  • pripravljajte se na dojenje, čim več preberite in poskrbite za pozitivne misli.

Razcvet črevesne mikroflore otroka

Ob poplavi številnih probiotičnih dopolnil, matere pogosto mislijo, da materino mleko nima probiotikov, ali vsaj ne toliko kot dopolnila. A v resnici jih aktivira bistveno več in bioaktivno gradi dojenčkovo floro veliko bolje kot vsako dopolnilo. Ob in po bolezni je probiotični in imunski ključ zato vedno ta, da okrepimo dojenje, če je le možno.

Imunski sistem ob rojstvu je odvisen od protiteles v materini posteljic in še ne deluje samostojno. Pri naravnem porodu (po vaginalni poti) novorojenec prejme floro matere, ko se porodi skozi porodni kanal, prav tako se ob stiku poseli tudi s floro očeta, zato je toliko bolj pomembno, da oba starša živita zdravo življenje. Takoj po porodu je ključnega pomena prva tekočina, mlezivo ali kolostrum. Najboljši možen način za gradnjo uravnotežene črevesne flore je dojenje, zato dojite če je le mogoče in kolikor časa obema ustreza).

Začetki uvajanja hrane in probiotične hrane

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki koristijo gostiteljevemu organizmu, saj izboljšujejo delovanje avtohtone mikrobiote prebavnega trakta. Najpogostejši so iz rodov Lactobacillus in Bifidobacterium.

V drugi polovici prvega leta običajno lahko pričnemo z uvajanjem hrane, s tem pa tudi probiotične naravne hrane v manjši količini. Mojca Vozel, svetovalka za dojenje in prehrano, meni, da se večina otrok lahko dobro poseli s probiotično floro že prek načina prehrane, brez prehranskih dopolnil. Le starši morajo vedeti, kako. Dodaja, da lahko že z eno samo žličko posejemo dobro floro. To je lahko fermentrana naravna hrana, recimo žlička kefirja v sadno kašo, žlička blagega domačega jabolčnega kisa v juho, žlička domačega kislega mleka ali jogurta v katerokoli primerno jed. Poleg dojenja dojenčku dodatno »sejete črevesno floro« z dovolj domače in kakovostne neindustrijske hrane. Probiotiki se bodo lahko namnožili in dojenček bo bolj zdrav. Z manj kakovostno ali procesirano industrijsko otroško hrano, koristni mikrobi odmirajo, kar bo lahko privedlo do slabšega imunskega sistema otroka, posledično lahko otrok hitreje zboli. Alergije in različne intolerance se običajno začnejo v črevesju, kjer jih moramo tudi zdraviti.

V telo dojenčka zato vnašajte pravo nepredelano hrano, ki jo pripravite doma, da jo bodo mikrobi razgrajevali. Črevesna stena bo bolj čvrsta, črevesne resice bolj številne in sluznice bolj zdrave, zaradi tega se bo otrok lahko bolje razvijal, manjša bo verjetnost alergij, več bo možnosti, da ima otrok bolj zdravo kožo, kosti in zobe.

Blag kefir v zelo majhni količini (žlička ali dve na dan), žlička jabolčnega kisa ali zelnice v juho ali omako, to je primerna hrana tudi za starejšega dojenčka, pravi Mojca Vozel, še blažje je navadno kislo mleko.

Uravnotežena prehrana mame in očeta

V poporodnem obdobju morata tudi starša skrbeti za zdravo prehrano, da bosta polna energije in se osredotočala na prve mesece z dojenčkom. Po mnenju naturopatov boste imeli zdrav imunski sistem, kadar povežete uravnotežen jedilnik s probiotično integacijo in mineralnim ravnovesjem.

Naturopati pa odraslim svetujejo tudi probiotično integracijo. Gre za postopek vnosa  probiotičnih bakterij, z namenom odstranitve gliv iz telesa in vzpostavitve trajnih kolonij v telesu. Vnašate določeno količino dobrih bakterij, in sicer med 1–3 milijardami. Pri nakupu bodite pozorni na klinično testirane seve, ki so označeni na embalaži (npr. Lactobacillus acidophilus DDS-1, Bifidobacterium bifidum NCIMB 30153, Lactobacillus rhamnosus GG; če na izdelku piše samo Lactobacillus acidophilus berz oznake seva, potem ta izdelek ni primeren) (vir: Zazdravje.net). Smiselno je narediti neprekinjeno integracijo 2-krat letno po 2 meseca, da bodo ubili patogeno kandido v telesu in druge slabe bakterije kot so Streptotkoke, Escherichia Coli, Helicobakter Pylori idr. vaše črevesje pa bo vzdrževalo zdravje za celotno telo.

 

Viri: www.uvhvvr.gov.si, www.prvinskahrana.si, www.nutris.org, www.saeka.si/probiotiki, www.zazdravje.net.

Mojca Vozel

Mojca Vozel

https://www.prvinskahrana.si/

avtorica knjige Želim dojiti, svetovalka za dojenje in prehrano na spletni strani www.prvinskahrana.si

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav