Razvoj govora pri otroku in učenje jezika

0
4110

Po devetem mesecu se začnejo otroci bolje odzivati in prepoznavati besede maternega jezika. Več o razvoju govora v videu.

Tina Bregant, dr. med. s Pediatrične klinike v Ljubljani razkriva, da so vsi dojenčki otroci sveta, nekje do devetega meseca. Kar pa pomeni, da prepoznavajo glasove in se na njih odzivajo, ne glede na to, v katerem jeziku.

Po eni študiji so vsi otroci sveta dojenčki do približno devetega meseca. Kaj to pomeni? Da se odzivajo enako in tudi prepoznavajo glasove, besede bodisi da so v japonščini bodisi da so v angleščini. Pri devetih mesecih pa se v možganih zgodi ena taka transformacija ali selektivni pristop in otrok kar naenkrat začne bolje prepoznavat, se odzivati na besede maternega jezika. Če so starši angleži in doma govorijo angleško, se bo otrok okoli devetega meseca bolje odzival na besede angleščine, kot na japonske. Nekateri narodi nekaterih glasov ne poznajo, Italijani imajo pri izgovorjavi nekaterih črk težave, ampak to so razlike maternega jezika.

Sluh je zelo pomemben pri razvoju, za samo ponavljanje izreka besed pa mora biti zrel tudi ta aparat. Včasih je preprosta stvar, kot je priraščen jeziček, je kratek in ni sposoben dovolj lepega, gladkega gibanja, takrat moramo ta frenulum prerezati. Če je ta priraščenost zelo huda, vidimo že pri dojenčku, ki ima težave pri požiranju pri hranjenju. Pri nekaterih pa to odkrijemo šele okoli drugega leta. Šele takrat odkrijemo, da je potrebno preveriti frenulum, da sprostimo jeziček, ga osvobodimo, da se lahko svobodno giblje po votlini. Jezik je izredno pomemben organ pri govoru.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj