OtrokRazvoj govora od 1. do 6. leta

Razvoj govora od 1. do 6. leta

V prvih letih otrokovega življenja se razvoj govora in jezika odvija s hitrim tempom. Razvoj govora in jezika je individualen in poteka skozi več let, vendar je pomembno, da starši in skrbniki otroka spremljajo njegov napredek.

Prve besede

Okoli 1. leta se običajno pojavi tudi 1. beseda. To pomeni, da otrok točno določen predmet/osebo poimenuje vedno na enak način. Beseda morda še ni popolnoma pravilna/razumljiva, a vseeno je beseda (npr. »mu« za kravo, »am am« za jesti itd.). Postopno je besed vse več. V tem obdobju otrok razume več kot pa je sposoben izgovoriti. Okoli 1,5 leta ponavlja pogosto uporabljene samostalnike in preproste glagole iz domačega okolja ter se odzove na preprosto navodilo (npr. prinesi igračo).

Povezovanje dveh besed

Do 2. leta zna otrok minimalno 50 besed in najkasneje takrat prične s povezovanjem dveh besed v stavek. Stavek morda še ne bo popolnoma artikulacijsko pravilen in razumljiv – npr. »MAMA AM« – Mami jedel bi. »AUTO BM« – Avto se pelje. Kadar otrok v govornem razvoju zaostaja za več kot pol leta, je potreben obisk logopeda. To pomeni, kadar pri 2. letu popolnoma nič ne govori ali pri 2,5 letu uporablja le nekaj besed. Če to opazite že prej, ne čakajte s posvetom pri pediatru. Kadar vidite, da je sicer ob šibkem besednjaku, neverbalna komunikacija ustrezna in vam z njo otrok tudi nekaj sporoča ter situacije in pogovor dobro razume (očesni stik, uporaba gest, mahanje, kazanje s prstom, primerna igra ipd.), je skrb manjša in je priporočljivo spremljanje.

Govorno-jezikovni razvoj je najintenzivnejši med 2. in 3. letom. Otrok tvori dvo- do trobesedne stavke, ki so vse daljši ter nove besede usvaja iz okolice. So tudi radovedni in začnejo postavljati vprašanja (Kaj je to?).

75 % razumljivost govora in povezovanje besed

Pri 3. letih je delež razumljivosti otrokovega govora s strani neznanih oseb kar 75 %, kar pomeni, da naj bi otroka dodobra razumeli tudi tisti, ki ga ne vidijo pogosto, starši pa ga že popolnoma razumejo.

Med 3. in 4. letom otroka ne zanima več zgolj »Kaj je to?«, ampak zakaj je nekaj takšno kot je, npr. »Zakaj je to nevarno?« »Kako se to prižge?«. Zanimajo ga potankosti, in lahko se zgodi, da starš nima več odgovora.

Če otroka med 2,5. in 3. letom zelo slabo razumete ali celo nič,  hkrati pa se govor bistveno ne izboljšuje, je to razlog za ukrepanje. Če otrok po 3. ali celo po 4. letu pogosto krajša besede, jih popači ali kako drugače »predrugači« (npr. banana v »nana«, metulj v »matul«, računalnik v »čarunalnik«) in napačnih besed ni čedalje manj, potem obiščete logopeda.

Bodite pozorni, kako otrok povezuje besede med seboj oziroma tvori stavke. Otrok pri 2. letu naj bi povedal vsaj 2-besedni stavek, otrok pri 3. letih vsaj 3-besedni stavek npr. »Mama je doma.«, s starostjo pa ti stavki postajajo daljši in bolj zapleteni ter slovnično pravilni.

Slovnično pravilni stavki

Pri 5-letnem otrok se v govorno-jezikovnem razvoju kažejo slovnično pravilni, bogati stavki, tudi izreka vseh glasov je popolnoma ustrezna (z izjemo glasu R, ki ga lahko do 5. ali 5,5. leta še nadomešča z L).

Otroška domišljija je med 5. in 6. letom vse bujnejša in prepletena z okolico. Berejo knjižice, zanimajo jih črke, lahko že napišejo svoje ime, iščejo rime (besede, ki se jim skupaj dobro slišijo).

Uporabni viri in povezave: 

Več o slušni pozornosti in izgovorjavi preberite na: 

 

 

https://www.gingotalk.com

 

Kavšek Vrhovec, Petra in Dolinar, Meta. Razvoj govora in jezika od rojstva do vstopa v vrtec (https://www.gingotalk.com/).

Tkalec, Anja. Slušna pozornost (https://www.gingotalk.com/).

Onuk, Anja, Društvo logopedov Slovenije. Prepoznavanje otrokovih komunikacijskih poskusov in odzivanje nanje. (http://dlogs.si/).

Lahkonočnice (https://www.lahkonocnice.si/).

Center za strokovno pomoč in podporo otrokom ter mladostnikom s posebnimi potrebami in njihovim družinam (https://cspp.splet.arnes.si/).

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj