Razvajenost je posledica porušenega ravnovesja moči v družini

0
672
Razvajenost
Razvajenost

Vsi vemo, da so razvajeni otroci prava nadloga zase in za vse druge, in mnogi zatrjujejo, da so tudi slabo spričevalo za starše in njihovo razsodnost. Le redkokdo pa pomisli, zaradi česa pravzaprav otrok obvelja za razvajenega in v čem naj bi ga starši polomili. Nekateri za svojega otroka pravijo, da je razvajen, čeprav v resnici hočejo reči, da ga imajo radi in ga obsipajo s pozornostjo. Drugi mu celo odtegujejo darila in priboljške, ker nočejo da bi postal razvajen.

To je žalosten nesporazum. Resnična razvajenost namreč nima nič skupnega s pozornostjo in izkazovanjem ljubezni, temveč z izsiljevanjem in ustrahovanjem. Otroka ne morete razvaditi s preveč pogovarjanja, igranja in smejanja niti s preveč objemov in poljubov, celo s preveč darili ne, če mu jih dajete zato, ker to hočete. Ne bo se razvadil, če mu v trgovini običajno kupite sladkarijo, niti če bo dobil petnajst daril za rojstni dan.

Lahko pa se razvadi, če bo spoznal, da vas s togotnim izbruhom lahko izsili, da mu kupite sladkarijo, čeprav ste mu jo prej odrekli, ali pa če bo ugotovil, da iz vas lahko izvleče karkoli, če le dovolj dolgo sitnari. Najbolj razvajen otrok, kar jih poznate, nemara ne dobi dosti več od večine, morda celo manj, toda vse, kar mu pride na misel, doseže z izsiljevanjem staršev, ki ne vztrajajo pri svoji odločitvi. Razvajenost je posledica porušenega ravnovesja moči v družini.

Vir: Otrok od rojstva do šole

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here