Razvajeni otroci

0
737
druina

Starševska ljubezen včasih vodi v napačno smer. Ker otroku vse želje berete iz oči, skrbite, da nima nalog in dolžnosti in mu po svojih najboljših močeh pomagate – vse zato, ker imate otroka radi in želite, da bi bilo njegovo življenje lažje. Ni lahko določiti prave mere razvajanja, ampak če želite, da vaš otrok odraste v močno in neodvisno osebnost, nimate druge izbire kot, da ga ne razvajate preveč.

Jaz bom to naredil namesto tebe

Seveda obstajajo stvari s katerimi se otrok pri določeni starosti še ne more spopasti. Kateri dveletni otrok pa si bo lahko sam zavezal vezalke? Vendar s starostjo postaja veliko takšnih nalog izvedljivih tudi otrokom, ki jih lahko zelo dobro naredijo sami (in to tudi želijo narediti sami). Vsekakor je hitreje, če nekaj naredite namesto otroka, vendar predšolski otrok takšne stvari – na primer zapreti zadrgo – lahko naredi sam. Pogosta stiska s časom in občutek obdobja od staršev tlačijo otrokovo samostojnost. Zanimanje za to, da bi otrok nekaj naredil sam in posledično občutek ponosa se na koncu izgubi.

 

druina

Bil si tako priden

Vsi starši so ponosni, ko njihovi otroci dosežejo nekaj, kar je boljše od pričakovanega. Za majhnega otroka je na primer velik dosežek, če 20 minut sedi pri miru za mizo in ne moti. In otroška soba je res prevelika, da bi jo lahko pospravil sam, zato je, če jo pospravi, nagrajen. Kar se tiče nagrajevanja otrok je tako: vsakdo, ki misli, da je otroka s prefinjenim nagrajevanjem in tržnim sistemom naučil načel in je otrok zdaj dobro pripravljen na življenje, se zelo moti.

Ti lahko jaz pomagam?

Otrokovo življenje ni enostavno, saj se nenehno pojavljajo potrebe, ki jih sami (še) ne morejo izpolniti. Vedno se otrok spopada z izzivi, ki mu ne uspejo v prvem poskusu. Kako dobro se otroku zdi to, da v trenutku, ko je otrok nemočen nekdo pride in mu pomaga. Čeprav je težko za starše, pustite otroku, da vztraja in se sam nauči. Naj se otroci naučijo, da so nekatere stvari narobe, ko jih delajo prvič, ampak jim lahko uspe na primer v tretjem poskusu! V nasprotnem primeru otrok postane preveč odvisen od vaše pomoči.

Kdor otroka razvaja veliko in pogosto ima le eno prednost: konfliktna situacija se umiri (vsaj začasno), otrok je zadovoljen in znova sta tu mir in harmonija. Ampak lep videz je varljiv in izhod iz razvajenosti je težek za vse. Ljubeča skrb, pozornost in osebno priznanje na dolgi rok vodijo v veliko bolj uravnoteženo družinsko življenje.

Vir: Familie und Tipps

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here