Razvajen otrok je ranljiv

0
668
Razvajenost
Razvajenost

Starši, ki so razvajajoči in pretirano popustljivi, svojega otroka poveličujejo, precenjujejo njegove sposobnosti in mu pripisujejo lastnosti idealnega otroka.

Postavljajo ga v središče svojega sveta. Če otrok zaide v konflikte z vrstniki, vedno okrivijo druge, vpričo otrok naglas grajajo njihove učitelje in vzgojitelje ter vedno brezpogojno verjamejo svojemu otroku.

Razvajen otrok bo že zelo zgodaj v življenju pa tudi kasneje v odraslosti doživljal zelo bridke izkušnje, saj svet ne bo narejen po njegovi meri. Vedno, kadar bo potrebno za dosego nekega cilja vložiti lasten napor in trud, bo razočaran, saj so zanj prej vse urejali njegovi starši. Le s težavo bo opravljal šolske in delovne naloge. Trpel bo, ker ne bo najpomembnejši in vedno prvi. Vse to ga bo utrjevalo v prepričanju, da je svet slab, da so vsega krivi drugi in da je on žrtev. Otrok bo doživljal svet kot poln krivic, kot svet, ki mu prepoveduje uresničevanje želja, svojih dolžnosti pa ne bo videl.

Razvajen otrok je značilno ranljiv, neodporen, zelo nesamostojen, hkrati vedno želi biti prvi, vodilni in si ni pripravljen deliti stvari s sovrstniki.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here