Razumevanje TV- vsebin v predšolskem obdobju

0
603

Otrok naj začne s preprostimi, kratkimi, vsebinami, ki jih zmore in lahko polno doživi ter nato postopno napreduje proti bolj zahtevnim. Šele proti koncu predšolskega obdobja ima koncentracijo za gledanje pol ure dolge zgodbe.

Televizija predstavlja močan in privlačen dražljaj, za katerega se otrok začne zelo zgodaj zanimati. Ob tem pa ne sme biti prepuščen samemu sebi. Starši mu moramo pri seznanjanju s televizijo stati ob strani, si TV-vsebine ogledati skupaj z njim in se o njih pogovoriti, sicer si jih bo lahko napačno razlagal.

Mag. Martina Peštaj, univ. dipl. psih., na konkretnih primerih razlaga, kako se razvija otroško razumevanje televizijskega jezika in vsebine. Primerno je, da otrok začne z zelo preprostimi TV-vsebinami, šele proti koncu predšolskega obdobja imajo koncentracijo za gledanje pol ure dolge zgodbe.

Dobro se je zavedati, da se otrokovo gledanje televizije dogaja na dveh nivojih. Prvi nivo je televizijski jezik, ki se ga mora otrok naučiti. Preprosto povedano to pomeni, da otrok začne prepoznavati žanre. V oddajah so tudi določeni triki, ki jih otroci precej časa ne razumejo, npr. prepolovljene slike, na kateri se pogovarjata dva iz različnih delov sveta,  primer, ko padeš v spomine, sanje in se slika malce zamegli. Otroci šele pri 4. oziroma 5. letu začnejo razlikovati, da gre za časovni preskok. To se mora otrok naučiti in zato smo zraven starši, ki mu razložimo.

Druga stvar je vsebina, ki je še veliko bolj zajetna. Na nivoju vsebine mora otrok zato, da začne polno dojemati zgodbo, zlasti kompleksno, imeti psihološki razvoj na določenem nivoju. Razumeti mora obliko pripovedi in znati ločiti fikcijo od resničnosti, kar se zgodi šele po 6. letu. Prej je otroku to vseeno. Da se lahko poistoveti z glavnim junakom, mora imeti zrelo določeno empatijo in določeno zavzemanje perspektiv (da se zna postaviti na to ali ono stran). Pri zgodbah, ki govorijo o dobrem in zlem, mora imeti že določeno stopnjo moralnega presojanja, da ve, kaj je prav ter kdo je slab / dober.

To z otrokom raste, zato je primerno, da otrok začne z zelo preprostimi vsebinami. To so tiste nežne, nedolžne risanke, ki se staršem včasih zdijo nesmiselne, brez vsebine. Za majhnega otroka je to zadostna vsebina. Njegov svet se dogaja v družini, vrtcu, pri starih starših in te risanke mu prikazujejo prav to. Z razvojem pa se začne dogajati: pridejo prijatelji, med njimi se začnejo odnosi, fantazijske zgodbe. Vsebine postajajo vedno bolj kompleksne in široke. Malčki začnejo s kratkimi dolžinami (5-7 minut), proti koncu predšolskega obdobja pa so že sposobni kolincentracije za gledanje pol ure dolge zgodbe s klasičnim dramaturškim lokom – z začetkom, zapletom in razpletom. Otroci morajo psihološko dozoreti, da potem dozorijo tudi s kompleksnostjo zgodb.

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. Martina Peštaj

http://www.rtvslo.si/

univ. dipl. psih., urednica otroških oddaj na RTV SLO

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here