Razpok plodovih ovojev

0
5240
Carski rez.
Carski rez.

Amnijska vrečka, v kateri je vaš otrok obdan s tekočino, ponavadi poči med porodom, to je znano kot odtekanje vode. Včasih se zgodi, da poči pred začetkom popadkov. Večina žensk dobi popadke v 24 urah po odtekanju plodovnice, saj razpok ovojev povzroči sproščanje prostaglandinov, snovi za sproženje krčenja maternice. Občasno imajo porodnice popadke, še preden jim odteče voda, čeprav se tega ne zavedajo. Ko plodovnica odteče, se popadki okrepijo, ker otrokov vodilni del (tisti, ki se bo rodil prvi) začne pritiskati neposredno na maternični vrat, ki postopno širi.porod_-_carski_rez

Če vam voda odteče doma, si zapišite, ob kateri uri se je to zgodilo. Opišite njen videz, nato pa obvestite svojega zdravnika. Plodovnica je navadno bistra in brez vonja. Ko amnijska vrečka enkrat poči, bo puščala vse do rojstva. Če se to zgodi prezgodaj, ali če se je ob zadnjem pregledu izkazalo, da se otrok še ni zagozdil ali je bil takrat še visoko v medenici, boste verjetno vseeno morali v porodnišnico na oceno stanja pred začetkom popadkov.

Ko plodovnica odteče, je pomembno, da ničesar ne vtikate v nožnico, ker obstaja možnost okužbe. Pred aktivnimi popadki in oceno stanja otroka raje uporabljajte tuš namesto kadi.

Če po odtoku vode začutite v nožnici utripanje, je to lahko izpadla popkovnica. V tem primeru takoj pokličite svojega zdravnika in nujno odidite v porodnišnico, po možnosti z reševalnim vozilom.

Vir: Vse o nosečnosti in porodu

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj