Razlike med prvorojenci in drugimi otroki

0
1222
Sorojenci.
Sorojenci.

Govoriti o razlikah v značaju, osebnosti in reakcijah otrok kot posledici vrstnega reda rojstev je nekoliko spolzko področje.

Kljub temu pa so pogosto opazne nekatere razlike. Starši ste se na prvorojenčku učili. Orali ste ledino. Pri prvem otroku starši neskončno bolj komplicirajo in s tem sami sebi otežijo življenje.

Najpogosteje so do njega strožji in bolj zahtevni, od njega veliko pričakujejo, saj vanj vlagajo vse svoje sanje. Imajo pa ti otroci privilegij, da se starši nekaj časa posvečajo le njim – vsak naslednji si mora starše še deliti z nekom, kar pa nikakor ni slabo. Odnos do vrstnega reda otrok kaže tudi okolje. Za prvorojence čestitke kar dežujejo, pridejo ga pogledat skoraj vsi sorodniki, prijatelji, bližnji in daljni znanci. Prinašajo bogata darila in vsi so razneženi. Z vsakim naslednjim otrokom je čestitk manj, obiski se razredčijo, darila se ne zdijo več tako pomembna.

Pri naslednjih otrocih so starši že postavljeni na realna tla in so bolj fleksibilni v tem, kaj lahko od otroka pričakujejo in česa ne. V svojem starševstvu so bolj sproščeni in to se prenaša tudi na otroke. Prvorojenci naj bi bili bolj odgovorni in delavni, bolj so zahtevni so sebe in do drugih. Vedno imajo vlogo »ta velikega« – ne glede na svojo realno starost. Starši vanje polagajo vse svoje upe. Pri prvorojencu se bolj držijo »predpisov« – urnikov, razvojnih lestvic, celo obiski v šoli na govorilnih urah so pogostejši kot pozneje. »Sredinčki« imajo zanimiv položaj – niso ne najstarejši in zaradi tega niso deležni nedeljene pozornosti in niso najmlajši in zaradi tega niso tako crkljani. Na srednjega otroka starši včasih malo pozabljajo. Pravzaprav imajo srednji otroci lahko še največ težav.

 

Najmlajši živijo varno, v družbi starejših, starši so svoje zahteve maksimalno prilagodili njihovi starosti. Pogosto rečejo, da je najmlajši zrasel tako rekoč sam. bolj ga crkljajo, nimajo pa več toliko energije za njegov intelektualni razvoj kot prej. Najmlajši se navadno zelo dobro znajdejo, ker so se morali stalno boriti za svoj položaj.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj