Razlika med sedimentacijo in CRP

0
5396

Hitrost sedimentacije se preverja predvsem pri kroničnih obolenjih, za preiskave akutnih vnetij pri otrocih pa se uporablja vnetni kazalec CRP.

Hitrost sedimentacije se preverja predvsem pri kroničnih obolenjih, za preiskave akutnih vnetij pri otrocih pa se uporablja vnetni kazalec CRP, ki naraste že v nekaj urah po začetku vnetja. Razlog je v tem, ker se vrednost hitrosti sedimentacije poviša šele po enem do dveh dneh, vrednost CRP pa že po nekaj urah vnetnega delovanja.

Asist. dr. Simona Avčin, dr. med., v videu razloži, da hitrost sedimentacije preverjajo predvsem pri kroničnih obolenjih, za preiskave akutnih vnetij pri otrocih pa se uporablja vnetni kazalec CRP, ki se poviša le nekaj ur po vnetju, medtem, ko se vrednost hitrosti sedimentacije poviša šele po enem ali več dneh.

Povišana sedimentacija ima precej nespecifičen pomen, kar pomeni, da je vrednost povišana pri mnogih, ne nujno vnetnih obolenjih. V trenutni vsakdanji praksi hitrost sedimentacije preverjamo predvsem pri kroničnih obolenjih, kadar s pomočjo vrednosti hitrosti sedimentacije merimo aktivnost vnetja. Uporabljamo ga pri kroničnih obolenjih, kot sta npr. revmatološko in avtoimunsko, redkeje pa ga v trenutni klinični praksi uporabljamo pri preiskavah akutnega vnetja pri otroku. Načeloma pri akutnem vnetju večkrat preverjamo vrednost drugega vnetnega kazalca CRP (C-reaktivni protein), ki se poviša precej hitreje. Le nekaj ur vnetnega dejavnika je potrebnega, da se poviša vrednost CRP, medtem, ko se vrednost hitrosti sedimentacije poviša lahko šele po enem ali dveh dneh.

Vrednosti sedimentacije se tako ne poslužujemo vsakodnevno pri diagnosticiranju oziroma razlikovanju, ali ima vaš otrok virusno obolenje ali bakterijsko okužbo. Predvsem se uporablja pri diagnostiki in spremljanju kroničnih obolenj.

Sodelujoči strokovnjaki:

Simona Avčin

Asist. dr. Simona Avčin

http://www.kclj.si/

dr. med., Pediatrična klinika UKC Ljubljana, Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here