Razlika med otroško in odraslo krvno sliko

0
856

Nekatere vrednosti, ki so za odraslega močno nenormalne, so v obdobju novorojenčka, dojenčka in v predšolskem obdobju normalne. Pri razlagi krvne slike pa je treba upoštevati tudi zunanje dejavnike, ki vplivajo na pravilnost krvne slike.

Asist. dr. Simona Avčin, dr. med., v videu obrazloži, da se otroška krvna slika močno razlikuje od odrasle, in našteje nekaj razlik, ki se pojavljajo.  Krvno sliko je tako treba vedno interpretirati na osnovi starosti in spola otroka.

Krvna slika otroka se v primerjavi z ostalo odraslo populacijo močno razlikuje že v obdobju dojenčka, predšolskega, šolskega otroka, najstnika in mladega odraslega. Krvno sliko moramo zato vedno interpretirati na osnovi starosti in spola otroka, saj so nekatere vrednosti, ki so za odraslega močno nenormalne, v obdobju novorojenčka, dojenčka in v predšolskem obdobju normalne. Krvno sliko mora vedno interpretirati zdravnik, ki otroka zdravi in ima vpogled v to, kakšno je bilo stanje otroka ob odvzemu krvne slike, katera zdravila prejema, ali je morda po kakšni antibiotični ali drugi protimikrobni terapiji. Načeloma imajo otroci nekoliko nižje vrednosti levkocitov in nekoliko višje vrednosti trombocitov glede na odraslo populacijo, ter nekoliko nižje vrednosti hemoglobina, če samo posplošimo glavne kriterije.

Sodelujoči strokovnjaki:

Simona Avčin

Asist. dr. Simona Avčin

http://www.kclj.si/

dr. med., Pediatrična klinika UKC Ljubljana, Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here