Razlika med elektronskimi in klasičnimi knjigami

0
1312

Klasična knjiga je otrokov prvi stik z okoljem, saj jih že zelo majhni otroci radi pregledujejo. Knjiga je nekaj živega in otrok potrebuje živo sliko, da se iz nje uči. Elektronska besedila pa, po drugi strani, ustvarjajo le hlepenje po vedno več besedilih.

Zdenka Zalokar Divjak, univ. dipl. psih., staršem svetuje, naj otroku prebirajo knjige, ki so za razliko od elektronskim besedil nekaj živega. Klasična knjiga za otroka predstavlja prvi stik z okoljem.

Knjiga je zame nekaj živega. Držati jo moraš v roki in mora dišati po knjigi. Menim, da se elektronski način branja daljnoročno ne bo obdržal, ker se človek vsega, kar ni živo, hitro naveliča. Elektronsko besedilo preberemo in za nas ni več aktualno, nato pa spet hlepimo po več takšnih besedilih.

Če se vas knjiga ne dotakne, če v vas ne pusti nekih sledi, je niste doživeli oziroma je niste natančno prebrali. Knjiga zahteva svoj čas.

Knjiga je tudi prvi stik otroka z okoljem. Že 8- ali 10-mesečni otroci radi gledajo knjige s slikami. Otrok potrebuje živo sliko, potem pa ga lahko učimo, kako dela kuža, kokoška itd., on pa potem komunicira s to sliko. Na drugačen način tega ni mogoče doseči.

dr. Zdenka Zalokar Divjak

http://www.gora-sp.si/

univ. dipl. psih., Gora - izobraževanje in terapije, s. p.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj