Razlika med bronhitisom in pljučnico pri otroku

0
6465

Včasih je težko razlikovati med pljučnico in bronhitisom. Običajno se pljučnica začne bolj burno, bronhitis pa se razvija postopoma. Jasnejše razlikovanje je mogoče na podlagi fizikalnega pregleda pljuč.

Prof. dr. Milan Čižman, dr. med., razlaga, da je bronhitis običajno virusnega, pljučnica pa bakterijskega izvora, in pojasni, kako prepoznati razlike med njima.

Otroci obolevajo tudi za bronhitisom, vnetjem dihalnih poti, redkeje za pljučnico. Bronhitis povzročajo virusi, redkeje, nad 5. in izjemoma pod 5. letom, pa določene bakterije, t.i. atipični povzročitelji. Naloga zdravnika je, da pri otroku, ki akutno zboli za vročino in kašljem in ki hitreje diha, pomisli tudi na možnost pljučnice. Pljučnico lahko zdravnik ugotovi s fizikalnim pregledom pljuč in določi, ali ima otrok pljučnico ali bronhitis.

Pri pljučnici je običajno bolj buren začetek:

  • z visoko vročino,
  • otrok ob tem lahko stoka,
  • lahko zelo diha z nosnimi krili in
  • je bolj bolan kot pri bronhitisu.

Bronhitis nastaja počasneje. Kašelj lahko traja tudi do tri tedne. Tak je potek virusnega bronhitisa. Če otrok, ki ima pljučnico, pri zdravniku dobi antibiotik, je zelo hitro, v 24 do 48 urah, brez vročine.

Vseh pljučnic ni treba zdraviti z antibiotikom

Del pljučnic povzročajo tudi virusi. Otroka, ki ima pljučnico, ne zdravimo z antibiotikom, če imamo podatek, da je več ali vsaj kakšen otrok v okolici bolan in kašlja in je okužil našega otroka. Če otrok ni prizadet in če je v krvi nizka vrednost CRP, levkociti pa v mejah normale, to bolj kaže na bronhitis in lahko čakamo. Bronhitis mine v 7-10 dneh.

Sodelujoči strokovnjaki:

Milan Čižman

Prof. dr. Milan Čižman

http://www.kclj.si/

dr. med., Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here