OtrokIgre z otrokomRazlične aktivnosti učenja gibanja

Različne aktivnosti učenja gibanja

Pripravili smo tabelo za pregled aktivnosti učenja gibanja, da vam podamo uvid v obdobja  aktivnosti po posameznih razvojnih mejnikih. Nekateri otroci lahko usvojijo določene gibalne veščine prej kot njihovi sovrstniki, kar ne pomeni, da slednji določene veščine ne bo obvladal. Spodbujajte ga in mu ponudite obilico priložnosti za aktivnost. Otroci v predšolskem obdobju razvijajo koordinacijo – od skladnosti motorike celotnega telesa do sproščenega gibanja (tek, hoja, skok, poskoki, valjanje, plazenje, plezanje), ter iščejo rešitve za gibalne probleme.

Posledično pa bodo:

  • ustvarili zavedanje v prostoru,
  • osvojili način gibanja,
  • spoznavali položaje in odnose med deli telesa, predmeti in ljudmi.

Tabela za različne aktivnosti učenja gibanja

OBDOBJE TIP AKTIVNOSTIOSVOJENE VEŠČINE
1–3 letplesne dejavnostiOtrok si s poslušanjem glasbe izmišljuje gibe in zaporedja gibov. Premika se s celim telesom in kombinira zaporednost ter hkratnost gibanja, preizkuša tudi hitrost gibanja.
 poganjalčekNa poganjalček lahko otroka začnete pripravljati okoli 2. leta, če je nekoliko zadržan počakajte na 2. leti in pol, ko bo že bolje razvil ravnotežje.
3–4 letplesanje, tek, skakanje, lovljenje žoge, metanje predmetov, stojijo in skačejo na eni nogiNjegovo gibanje postaja vse bolj usklajeno in ritmično. Lahko izvajajo tudi določene gibe na ukaz (npr. odboj žogice z loparjem, različni skoki, smučarski zavoji). Primerne so tudi že aktivnosti, ki zahtevajo sočasno usklajevanje vida in dejavnosti rok.
 vodena vadbaPredvsem takšna, ki vključuje celotno telo (npr. ples, plavanje, splošna telovadba). Od 3 let naprej je koristno 1x tedensko obiskovati kakšno vodeno vadbo. Z nekaj obiski posamezne vadbe boste že lahko ocenili, kakšna vašemu otroku bolj ustreza oz. prepoznali, če bi bilo bolje izbrati kakšno drugo obliko vadbe ali drugo skupino.
 vožnja kolesa brez koleščkovKolo brez koleščkov lahko vozijo že 3 in 4 letniki, še posebej če so prej obvladali poganjalčka. Dober trik za učenje vožnje s kolesom je, da kolesu najprej odstranimo pedala in se ga otrok navadi kot da je poganjalec. Odkar obstajajo poganjalčki se otroci načeloma sploh ne učijo več vožnje kolesa s pomožnimi koleščki.
5–6 letplesne dejavnostiZ gibanjem med poslušanjem glasbe se zna izražati ter opazuje odnose med deli telesa, uri in občuti telo v različnih načinih gibanja in mirovanja. Opazuje tudi odnos s soplesalcem v skupini ali v paru.
 razgibavanje in gimnastikaGimnastične vaje s preprostimi »ukazi«, kot so gor – dol, naprej – nazaj, med – pred. Otroci s tem pridobivajo zavedanje telesa v prostoru in se jim nekoliko pospeši dihanje, poživi krvni obtok, ter jih sprosti če so nemirni.
 igre v parih – tekmovanjeV manjših skupinah ali v paru (tudi npr. otrok starš) lahko odbijajo balone v zrak, hkrati pa poskakujejo, se učijo ravnotežja in posledično pridobivajo zaupanje v gibalne sposobnosti.
 rolanje, smučaje, igre z žogo, drsanjePred vstopom v osnovno šolo naj otrok pridobi tudi nekaj izkušenj v omenjenih športih.

 

Viri: Program za predšolske otroke – kurikulum za vrtce, 1999. Revija Vzgoja, marec 2015. Revija Pogled. 2021. Plevnik, Matej, 2014. Dejavniki izvedbe Elementarnega gibalnega vzorca plezanja v zgodnjem otroštvu. (Univerza na Primorskem, doktorska disertacija). Plevnik, Matej. Česa naj bi bil otrok gibalno sposoben, ko zapusti vrtec? (delo.si). Pleterski, Asja. Ali dojenček potrebuje telovadbo? (https://tonus.si/).

 

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj