Rast z velikanskim pospeškom

0
718
Otrok se igra
Otrok se igra

V prvih mesecih dojenček še posebno hitro raste, zato novorojenček v skladu s svojo težo potrebuje veliko energije in obilo hranilnih snovi. Obojega je dovolj v materinem mleku in v začetnih mlečnih formulah. Če otroka hranimo na njegovo zahtevo, bo odlično napredoval.

Ob rojstvu dojenčki tehtajo približno 3000g do 3200g, nekateri se rodijo le z 2500g, so pa tudi nekateri, ki ob rojstvu tehtajo 4500g ali več. Tudi ta porodna teža je normalna in še nič ne pove o tem, kako bo teža naraščala pozneje.otrok_se_igraa

Povsem normalno je, da dojenček takoj po rojstvu izgubi približno deset odstotkov porodne teže. Posega po rezervah, ki si jih je nabral v materinem telesu, saj se mora najprej dobro naspati in se spočiti po napornem porodu. Najkasneje od tretjega tedna naprej dojenček spet pridobiva na teži. V prvih štirih mesecih vsak teden pridobi od 175 do 200g, v naslednjih mesecih in do dopolnjenega prvega leta pa povprečno 400 g mesečno. Pri rasti ni nič drugače. V prvih treh mesecih zraste v povprečju za 3,5 cm (več kot 1 milimeter na dan). Statistično se porodna teža v prvem letu potroji, otrok pa zraste za 25 cm.

Vir: Prehrana dojenčka

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj