Pustna poslikava obraza

0
2429
Poslikava obraza.

Pust je za otroke in tudi za malo starejše zelo prijeten dan. Lahko se prelevimo v čarobna pravljična bitja, z dodatki pa popestrimo naš izgled. V prvi vrsti pa naj bo mazanje otrok igra. Tudi njim pustite, da v roko primejo čopiče ali barvice, da bodo ustvarjali po sebi, po sestricah ali bratih, ali pa po vas. Kmalu boste videli, kako bodo navdušeni! Med risanjem oziroma mazanjem pripovedujmo zgodbo, v kaj se spreminjajo, kako se živali oziroma osebe, ki bodo otroci “postali” oglašajo ali obnašajo, … Na ta način bomo mazanje, ki je za marsikatera otroka neprijetno, spremenili v pravi mali doživljaj. Včasih je že samo poslikava dovolj, da smo lepa maškara, sploh če je na obrazu naslikan živalski motiv, dodamo pa le še ušeska.

 

Nekaj pomembnih navodil pred začetkom

Barve, ki jih prodajajo v trgovinah so uporabne, sploh če se odločimo za nakup v zadnjem trenutku. Pri nakupu se posvetujte s prodajalcem, saj na obraz ne želimo nanašati neprimernih in agresivnih barv, ki koži lahko škodujejo. Vsekakor morajo to biti barve, ki so namenjene za poslikavo kože, najbolje barve na vodni osnovi. Le te so preproste za uporabo, le zmešamo jih z vodo, in že lahko rišemo, koža pa bo kljub temu, da bo prekrita z njimi, lahko dihala. Poleg tega, ko je barva suha, se ta ne razmaže, če se morda otrok nedolžno popraska po ličku. Nenazadnje pa se tudi zelo preprosto odstranijo z obraza; s toplo vodo in milom. Ostale barve, večina mastnih barv, pa na koži zaprejo pore in koža ne diha, zato se lahko potimo in se ne počutimo prijetno, mastne barve se tudi hitro razmažejo. V zadnjem trenutku lahko ustvarjamo tudi s šminko ali barvico za oči, le te pa naj ne bodo vodoodporne, saj jih bomo tako lažje in hitreje tudi odstranili po končani zabavi. Pred uporabo česarkoli pa obraz namažimo z vlažilno kremo in tako pripravimo kožo na poslikavo.

 

Za poslikavo (mazanje obraza) potrebujemo:

  • barve za poslikavo,
  • kozmetične gobice,
  • čopiče različnih debelin,
  • bleščice za kožo,
  • kozarec z vodo.

Ideje za pustne maske najdite skupaj z otroci, preko pravljic ali doživljajev, ki so trenutno aktualni v otrokovem življenju. Ni potrebno komplicirati, saj so dovolj tudi samo smrček in brki, sploh če nismo ravno vešči risanja.

 

Predlogi Alenke Peternel, poslikovalke obraza, telesa:

  • miška

Miške so vedno ljubke, sploh če se vanjo našemi cela družina. Najprej naredimo podlago svetlorjavega odtenka. Z belo barvo naredimo nežno podlago nad očmi, sencih, licih in bradi.

Miška.
Miška.

Pomembno je, da z gobico “tapkamo” tako, da nastajajo med rjavo in belo nežni prehodi. Vzamemo čopič, ki ima lepo konico, ter s črno barvo ustvarjamo enostavne kapljičaste vzorce. S črno barvo narišemo še vzorec nad obrvmi, pobarvamo smrček in naslikamo miškin gobček. Za konec še vse nekoliko poudarimo s tenko belo črto in zaključimo poslikavo z dodatkom bleščic.

 

  • Spider man

Pri otrocih, še posebno pri fantih, je še vedno moderen Spider man. Z belo barvo in čopičem okoli oči narišemo obliko kapljice. Z rdečo pa pobarvamo vmesni prostor. Nismo pobarvali celega obraza, saj je poslikava tako videti kot maska. S črno barvo narišemo črte, ki jih vlečemo iz centra med očmi. Na nosek in ob strani lahko narišemo še kakšnega pajka.

foto_alenkapeternel_spiderman foto_alenkapeternel_spiderman1 foto_alenkapeternel_spiderman2

 Foto: Alenka Peternel

 

  • tigrasti muc

Za majhne otroke so živalski motivi na obrazu še najbolj ljubki. Z gobico v bež barvi ustvarimo podlago nad očmi, pri straneh nad ličnicami, ter na predelu mucovega smrčka. Na preostalem delu obraza  ustvarimo podlago s svetlo rjavo in rumeno barvo. Z rjavo barvo naslikamo proge in nekaj gepard vzorčkov. Obrobimo okrog gobčka in naslikamo brčice.

foto_alenka_peternel_tigrastimuc foto_alenka_peternel_tigrastimuc1

Foto: Alenka Peternel

  • muca 

foto_alenka_peternel foto_alenkapeternel-muca 

Foto: Alenka Peternel

 

  • metulj 

foto_alenka_peternel_metulj foto_alenka_peternel_metulj1 foto_alenka_peternel_metulj2 foto_alenka_peternel_muca

Foto: Alenka Peternel

 

Še nekaj predlogov: 

 Dalmatinec

dalmatinec-3-makeupmodlic

Gepard

gepard-5-makeupmodlic   Metuljmetulj-3-makeupmodlic

Muca

muca-4-makeupmodlic

 Foto: Tina Modlic 

 

Vsebina:Mojca Buh

Vir informacij: Tina Modlic, vizažistka, Makeup Modlic in Alenka Peternel, poslikovalka obraza, telesa

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here