Pust danes

0
956
Miška.
Miška.

Pusta se najbolj razveselijo otroci. Sam običaj pusta izhaja iz pradavnine. Naši predniki so verovali, da bodo z njim pregnali zimo in priklicali pomlad.

Velika glava iz kartona,
trebuh velik za en cent.
To je kralj vseh kraljev pusta
saj ima velika usta.

Pust je pust,
pust je pust,
vsak se šaliti zdaj zna.

Pust je pust,
pust je pust,
vsaka šala zdaj velja.

Danes je pust – posebej otroški – predvsem praznik trgovcev in maskiranja v večinoma televizijske in pravljične junake, kot so Sneguljčica, Rdeča kapica, Hello Kitty, Nodi, letos ponovno priljubljeni Smrkci in podobne junake. Nekoč je bil pust predvsem usmerjen v vaške obhode, danes pa je v večji meri tudi lokalno-turistični praznik, ko bolj ali manj tradicionalne skupine pustnih likov uprizarjajo zasedanja pustnih parlamentov, obhode in mimohode, na katere privabljajo množice obiskovalcev in usmerjajo njihovo pozornost predvsem na estetizirane pustne maske in spremljajočo gastronomsko-zabavno ponudbo.

Norčevanje pod masko

Še vedno pa je pust tudi na nek način letni obračun stvari, ki so ljudem ostale v pozitivnem, še večkrat pa negativnem spominu in iz katerih se na ta dan (ali na pustno soboto, nedeljo) maskiranci ponorčujejo in prikažejo svojo videnje tega, kar tudi sicer v letu odzvanja v ušesih javnosti. Tako so vedno na udaru javnega posmeha politiki in gospodarstveniki, družbena neenakost in znane osebnosti.

Pust napoveduje pomlad

Pust ima danes še številne druge pomene, od tega, da je (še ena) priložnost za zabavo in druženje, obujanje in obnavljanje preteklosti, da naj bi poleg drugih praznikov napovedoval pomlad … Sploh otroci so vse od let po drugi svetovni vojni tarča kultiviranja in discipliniranja pustovanj, saj so se uveljavili predvsem organizirani obhodi mask in razna pustna rajanja, medtem ko so še v prvi polovici 20. stoletja pustne priprave, obhode in zabave svojih staršev opazovali predvsem od daleč. Vse bolj v imenu ohranjanja tradicije tudi prevzemajo vloge, ki so jih v preteklosti ob pustu imeli odrasli in se maskirajo v pomanjšane pustne like odraslih, pri tem pa ostaja manj prostora za njihovo lastno ustvarjalnost in hkrati nepodrejenost komercialni trgovski ponudbi. Pred krščanskim postom v Sloveniji pa je pust tudi obdobje izobilja, zato pravimo, da je »mastnih ust«.

Vir: dr. Mateja Habinc, docentka za etnologijo Slovencev

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here