Psihično počutje nosečnice in priprava na porod

Priprava na novega družinskega člana

Poslušajte sebe in bodite hkrati realni. Da z dojenčkom osvojita nov ritem, potrebujeta nekaj časa in takrat je bolj verjetno, da je mamica preobremenjena z opravili ob skrbi za dojenčka. Ne primerjajte se z drugimi in s srečnimi zgodbami, ki so objavljene na socialnih omrežjih, saj te pogosto niso realne. Možnost, da se prve dni po porodu pojavi »baby blues« oz. poporodna otožnost je visoka in normalen pojav, če traja do enega tedna.

Načrtujte reorganizacijo življenja in gospodinjstva:

 • Čez dan si vzemite čas za spanje (takrat, ko spi tudi dojenček).
 • Pospravljanje naj počaka.
 • Bodite realni in znižajte pričakovanja.
 • Prisluhnite tudi svojim potrebam, ne le potrebam otročka.
 • Poprosite za pomoč, kadar ne zmorete. Partnerja, družino, prijateljice – kogarkoli, ki vam lahko pomaga. Ni treba, da vse postorite sami.

Strah pred porodom

Občasen strah pred porodom in dojenčkom, občutki tesnobe in dvomi so hkrati ob veselem pričakovanju normalni. Kaže se lahko kot neopredeljeno nelagodje ob misli na porod, lahko se jača v tesnobo, ponavljajo se lahko črnoglede misli, dvomi, strahovi. Lahko se kaže kot hitro bitje srca, glavobol, občutek slabosti ali omedlevice. Problematičen postane, kadar nosečnico prične ovirati pri vsakodnevnem funkcioniranju. Obstoječe stanje se bo namreč razburkalo, zamajalo in potem prešlo na nov, osrečujoč nivo. Pred porodom si je včasih težko predstavljati, kako poskrbeti za nebogljeno bitjece, kako razumeti, kaj želi in potrebuje. Če se vas poloti prosto lebdeč strah, ki prežema pore življenja in vas ovira, si poiščite terapevtsko pomoč za premagovanje anksioznosti.

Pri premagovanju strahu pred porodom pomaga:

 1. O porodu skušajte izvedeti čim več, da vas ne bo strah neznanih stvari in situacij.
 2. Poskrbite za svojo telesno kondicijo, tudi za kondicijo mišic medeničnega dna, saj je porod naporen in ga boste pripravljeni mnogo lažje zmogli.
 3. Zaupajte vase in v svojo moč ter v modrost svojega telesa.

Kdaj poiskati strokovno pomoč

V primeru, da se soočate s težavami, ki vplivajo na kvaliteto življenja: tesnoba, ki traja večji del dneva, depresivno razpoloženje, otopelost, občutek praznine, pogosta jokavost, občutki obupa, povečana razdražljivost, stvari, ki so vas včasih veselile, ne prinašajo več zadovoljstva, poiščite pomoč strokovnjaka. Med nosečnostjo in v zgodnjem poporodnem obdobju je zelo primeren kognitivno – vedenjski pristop. Kadar se strah pred porodom razraste preko meja, nosečnici pomaga odkriti, katera plat rojevanja ji povzroča nelagodje (strah pred bolečino, strah pred izpostavljenostjo in razgaljenostjo …).

Psihična priprava na porod

Tesnobnost povzroča močnejšo zakrčenost telesa in posledično večje število popadkov. Toku poroda se boste lažje prepustili, če se boste dobro pripravili na porod in boste približno vedeli, kako si sledijo posamezne faze. Pri pripravi vam zelo pomaga prisotnost partnerja ali koga drugega, ki vam je blizu in vam lahko nudi varnosti ter ljubečo podporo.

Tehnike sproščanja:

 • tehnike prepuščanja procesu rojevanja,
 • tehnike čuječnosti: zavedanje svojih misli v sedanjem trenutku,
 • tehnike dihanja,
 • imaginacija popadka,
 • uporaba primernih afirmacij,
 • učenje položajev, ki omogočajo najblažji potek poroda in ga ne ovirajo,
 • masaža za premagovanje bolečine,
 • medicinska hipnoza oz. hipnoterapija-doseganje globoke sproščenosti telesa in uma porodnice,
 • progresivna mišična relaksacija-spoznanje svojega telesa, krčenje in sproščanje posameznih skupin mišic.

 

Strokovnjak lahko veliko pripomore pri učenju spretnosti, potrebnih za lažji porod in pri sproščanju. Nosečnico nauči prepuščanja toku poroda, ki močno omili porodno bolečino. Pomaga na primer pri učenju primernega dihalnega odziva, ki ga osvojite s pomočjo vizualizacije.

Vizualizacija dihanja tekom poroda

V prvi porodni dobi dihate počasi: vdihnite skozi nos in izdihnite skozi usta. Ob tem poslušajte zvok svojega dihanja. Nadzorovano dihanje vadite skupaj s partnerjem: v istem ritmu dihajta oba. Predstavljajte si nastop popadka in ob začetku kratko vzdihnite, nato se sprostite in dihajte med bolečino. Na drugo porodno dobo se pripravite tako, da med potiskanjem ne zadržite diha in poskušate čim bolj sprostiti mišice medeničnega dna. Vizualizacija vam bo v porodnem procesu pomagala zamotit bolečino in se fokusirati na sproščujočo podobo.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj