Prvo sadje in zelenjava

2761
Prva hrana.
Prva hrana.

Prva živila bi morala biti enostavno prebavljiva in bodo malo verjetno povzročila alergijsko reakcijo.

Korenovke, kot so npr. korenje, sladki krompir, rebrinec in koleraba so pri majhnih dojenčkih zelo priljubljene zaradi svojega naravno sladkega okusa in mehke zgradbe, ko jih pretlačimo.

Najboljše vrste sadja, s katerimi začnemo pri dojenčkih, so jabolko, hruška, banana in papaja, vendar je pomembno, da izberete zrele sadeže dobrega okusa, zato jih je pametno poskusiti preden jih daste svojemu otroku. Do nedavnega so mamam svetovali, naj uvajajo vsako živilo posebej in počakajo tri dni, preden uvedejo drugo novo živilo. Seveda pa, razen če imate v družini zgodovino alergij ali vas skrbijo dojenčkovi odzivi na določeni živilo, ni nobenega razloga za to, da ne bi novih živil uvajale dan za dnem. Ko začnete uvajati netekočo hrano, pazite, da ne zmanjšate količine mleka, ki ga spije vaš otrok, ker je mleko še vedno najpomembnejši dejavnik za rast in razvoj.

Pomembno je, da svojega otroka navajate na čim več različnih živil. Ko je sprejel prve okuse, lahko uvedete vse vrste zelenjave in sadja. Pozorne pa morate biti na agrume, ananas, jagodičevje in kivi, saj lahko vznemirjajo nekatere občutljivejše dojenčke.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav