Prvič v vrtec

0
1579
Otrok v vrtcu
Otrok v vrtcu

Prišel je velik dan: vaš otrok gre prvič v vrtec. Verjetno že nekaj časa mislite na ta dan, ko bo malček prvič nekoliko dlje časa stran od vas in vas je zato strah, če se bo lahko prilagodil ter premagal strahove in bojazni.

Vendar pa se prilagoditveno obdobje ne začne s prvim dnem v vrtcu. Najprej je namreč treba izbrati vrtec in v njem dobiti prosto mesto za vašega malčka. Najbolje je, da malčka vzamete s sabo, da se bo seznanil z vrtcem. Tam bo videl otroke in igrače, kar mu bo vzbudilo zanimanje in mu morda olajšalo kasnejši prihod v vrtec. Pomagajo lahko tudi tematske knjige o vrtcih in prihodu v vrtec.

Kaj se bo zgodilo z vso teorijo na koncu, boste videli v prvih dneh, ko bo malček začel obiskovati vrtec. Kljub vsemu pričakovanju začetka je odhod v vrtec povezan z močnim občutkom izgube, strahu in negotovosti. In verjetno teh čustev ne čuti le vaš otrok, temveč v določeni meri tudi vi. Ni malo staršev, ki svoje otroke zelo težko prepustijo v varstvo drugim.

Za vašega otroka je zelo pomembno, da ga lahko spustite. Ko se mu boste v vrtcu pomagali uvajati, vsake toliko poskusite zapustiti prostor, se pogovorite z ostalimi starši in vzgojiteljicami. Tako bo otrok že lahko začel navezovati stike z drugimi otroki. Toda preden se vaš otrok spoprijatelji, vseeno potrebuje nekaj časa. Otrok bo prišel v novo okolje, kjer bo veliko tujih otrok, poleg tega pa bo doživel še ločitev od staršev. Vzemite si čas za otrokovo uvajanje v vrtec.

Prilagoditveno obdobje lahko glede na otroka večinoma traja od enega do treh tednov. Toda tudi po tem času se še pogosto pojavljajo solze slovesa. Večinoma te takoj usahnejo, ko izginete iz otrokovega vidika. Slovo je lahko še vedno težko. Z otrokom si ustvarita svoj ritual, da se bo lažje poslovil. Nikoli pa od otroka ne odidite brez slovesa, saj bo tako šok še večji, ko bo ugotovil, da vas ni nikjer.

Ko je prilagoditveno obdobje enkrat končano, je vaš otrok naredil velik korak na poti k samostojnosti. Hitro boste opazili, kako ponosno vam bo pokazal na novo osvojene spretnosti, risbice, ki jih je narisal ter pesmi in zgodbice, ki se jih je naučil.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj