Prvi zdravniški pregled

0
2693
Prvi pregled novorojenčka.
Prvi pregled novorojenčka.

 

–        Pri štirih tednih starosti ima dojenček prvi preventivni zdravniški pregled po prihodu iz porodnišnice. Pregleda ga otroški zdravnik in oceni njegovo splošno zdravstveno stanje. Na pregled prinesite materinsko knjižico, zdravstveno kartico in podatke o cepljenju, opravljenem v porodnišnici.

–        Zdravnik izmeri otrokovo višino, težo in obseg glave in prsnega koša. Pregleda tudi vid in sluh, reflekse, srčni utrip in kolke.

–        Zdravnik preveri stabilnost in gibljivost kolkov. Nekateri dojenčki se namreč rodijo s prirojeno okvaro kolkov, pri kateri se kroglasta glavica stegnenice ne prilega v skodeličasto ponvico medenice. Če okvaro odkrijemo dovolj zgodaj, jo lahko odpravimo. Nezdravljen izpah kolkov lahko pozneje povzroči šepanje. S prirojenim izpahom kolkov se rodi več deklic kot dečkov.

–        Če je otrok moškega spola, bo zdravnik preveril, ali sta se obe modi spustili v modnik. Če se do šestega tedna starosti to še ni zgodilo, je priporočljivo počakati še nekaj mesecev, saj je nespuščeno modo pogosto spusti v modnik spontano.

–        Prezgodaj rojen otrok navadno nekoliko zaostaja v razvoju, kar bo zdravnik pri pregledu seveda upošteval.

–        Prvi obisk pri zdravniku je namenjen tudi spoznavanju staršev in zdravnika. Zdravnik vam bo zastavil nekaj osebnih vprašanj, na primer o družinskih razmerah in morebitnih boleznih v družini, vam pa naj ne bo nerodno prositi za dodatno razlago o stvareh, ki vas zanimajo. Dober zdravnik si bo vzel dovolj časa, za pregled otroka in pogovor z vami.

Vir: Zdrav dojenček in otrok

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here